Home“NIKAD SE NITKO” NIJE TUŽIO NA LOŠ TRETMAN
Svjedok obrane Envera Hadžihasanovića, Osman Menković, navodi da se nitko od zatvorenika u travničkoj kasarni, njihovih porodica kao ni pripadnici Medjunarodnog Crvenog križa nisu potužili na tretman zatvorenika

Osman Menković, svjedok na sudjenju HadžihasanovićuOsman Menković, svjedok na sudjenju Hadžihasanoviću

Komandir vojnih policajaca Armije BiH koji su 1993. godine čuvali zarobljenike u travničkoj kasarni tvrdi da mu se “nikad nitko” nije potužio na loš tretman zatočenika u tom zatvoru.

Ako informacije o zlostavljanju hrvatskih i srpskih zatočenika, medju kojima i civila, u travničkoj kasarni nisu stigle do viših oficira u Travniku ni do štaba korpusa u Zenici, onda bivši zapovjednik 3. korpusa Armije BiH Enver Hadžihasanović ne treba biti smatran krivično odgovornim za propust da takve zločine spriječi i kazni, dokazuje njegova obrana koja je za svjedoka pozvala bivšeg komandira VP u Operativnoj grupi Bosanska Krajina u Travniku, Osmana Menkovića.

Menković je naveo da se nitko od zatvorenika, njihovih porodica kao ni pripadnici Medjunarodnog Crvenog križa nisu potužili na tretman zarobljenika u kasarni. Na kasnije pitanje tužiteljice je li siguran u to, svjedok je pojasnio kako “[on], kao komandir čete VP nikad nije dobio pritužbu”.

Uz iskaz ovog svjedoka, obrana je u dokazni materijal priložila dokumente o krivičnim prijavama protiv pripadnika Armije BiH koje je Menkovićeva VP podnijela vojnom tužitelju. Obrana nastoji dokazati da je Armija BiH nastojala suzbiti kriminalitet i nedisciplinu u svojim redovima.

Tužiteljica Tecla Henry Benjamin/Tekla Henri Bendžamin, medjutim, ukazuje da se najveći dio tih prijava odnosio na jednu stvar – kradju, te da nije bilo prijava za pljačke i uništavanje kuća koje su izvršili pripadnici ABiH. Još tokom svog dokaznog postupka prošle godine tužitelji su dokazivali da ABiH u Travniku jest podnosila prijave tužiteljstvu, ali da se one nisu odnosile na zločine protiv hrvatskih i srpskih civila i zarobljenika.

Svjedok Menković ocjenjuje da je Armija BiH podnijela prijave protiv “izuzetno velikog broja” svojih vojnika ako se uzme u obzir “da je (za Armiju) to bilo vrijeme rata na dva fronta”. “Ja sam imao neugodnih iskustava s komandantima čiji su vojnici završili u pritvoru, ali moj komandant (Mehmed Alagić) je inzistirao da se suzbije kriminalitet”, kazao je svjedok.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 220

SVEDOČENJE VISOKOG RIZIKA: Međunarodna pravda umesto krvne osvete
VREMEPLOV: Udarna doza Miloševićevog govorništva u sudnici Tribunala
SUĐENJE: Halilović ostaje u pritvoru i na optuženičkoj klupi
PREPOZNAVANJE: Ilija ne zna da li je vidio Nasera
SMIJEHOM PROTIV ZABORAVA: Feral Tribun Kabare u Haškom tribunalu