HomeZAŠTO NIJE BILO ŠIRE ISTRAGE?
Suce u postupku protiv generala Hadžihasanovića zanima zašto detaljna istraga o pogibiji Hrvata iz sela Maline nije izvršena čak ni kad su interes za taj dogadjaj pokazali predstavnici medjunarodne zajednice u BiH, u jesen 1993. godine.

Vezir Jusufspahić, svjedok odbrane HadžihasanovićaVezir Jusufspahić, svjedok odbrane Hadžihasanovića

Niti jedan izvještaj s terena nije ukazivao da su kod sela Maline (u blizini Travnika) u junu 1993. streljani zarobljeni civili, već samo da se radilo o "poginulima u borbi" - tvrdi obrana generala Envera Hadžihasanovića u nastojanju da dokaže da bivši zapovjednik Armije BiH u srednjoj Bosni ne može biti odgovoran za propust da kazni taj zločin. No, suce zanima zašto detaljna istraga nije izvršena čak ni kad su interes za taj dogadjaj pokazali predstavnici medjunarodne zajednice u BiH, u jesen 1993. godine.

"U oktobru 1993. komandant Armije BiH je obavijestio Hadžihasanovića da se izaslanik UN za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki/Tadeuš Mazovjecki raspitivao o zločinu u Malinama kod predsjednika Izetbegovića", podsjetio je sudac Jean-Claude Antonetti/Žan-Klod Antoneti navodeći dokaze koje je izvodila obrana. Nakon spomenute intervencije, 3. korpus je ponovno tražio izvještaj od lokalne brigade, no u njemu je samo ponovljeno da je poginulo 25 Hrvata.

Svjedoka Vezira Jusufpahića - koji je u vrijeme te istrage bio zapovjednik 306. brigade Armije BiH u čijoj se zoni nalazilo selo Maline - sudac je pitao zašto nisu točno utvrdjene okolnosti smrti žrtava. Svjedok je naveo kako on nije sumnjao u ispravnost izvještaja koji mu je dostavila brigadna služba bezbjednosti.

"Ako ste znali da će izvještaj vaše brigade Hadžihasanović proslijediti višoj komandi" i da "te informacije zanimaju medjunarodnu zajednicu, zar ne biste poveli širu istragu?", pitao je sudac. Svjedok je naveo kako nije znao s kojeg je nivoa došao zahtjev za istragom, te je ponovio kako on nije imao nikakvih sumnji u vezi metoda istrage i zaključaka koje je proslijedio.

Obrana ne spori navode iz optužnice da su mudžahedini izveli 30 Hrvata iz kolone koju su pripadnici 306. brigade 8. juna 1993. sprovodili u Mehurić te da su ih streljali. Nekoliko je žrtava preživjelo i o tome svjedočilo na ovom sudjenju. No, dok je tužitelj dokazivao da je Hadžihasanović imao kontrolu nad mudžahedinima i da je krivično odgovoran jer nije kaznio taj zločin, obrana tvrdi da optuženi nije znao za zločin dok je bio zapovjednik korpusa, niti je imao moć da disciplinira mudžahedine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 218

ĆASKANJA NA VERANDI: Francuska veza Slobodana Miloševića
PRISEĆANJE I PREPOZNAVANJE: Britanski pukovnik i Komandant Čeliku
OBAVEZA ILI LUKSUZ?: Zašto Armija BiH nije intervenisala protiv mudžahedina
OKRUTNO POSTUPANJE: Srčani udar cepanicom u grudi