HomeNEUSPJELI NAGOVORI
Mehmed Alagić, koji je bio komandant Operativne grupe Bosanska Krajina, pokušao je u augustu 1993 “privoliti mudžahedine da udju u sistem komandovanja”, ali nije postigao ništa, svjedočio je njegov pomoćnik.

Ahmed Kulenović, svjedok odbrane HadžihasanovićaAhmed Kulenović, svjedok odbrane Hadžihasanovića

“Mudžahedine treba razoružati ili, u protivnom, poslati odakle su došli” – zaključio je Mehmed Alagić nakon što je, u augustu 1993. godine, pokušao pregovarati sa stranim borcima u svojoj zoni odgovornosti, kazao je Ahmed Kulenović koji je pratio Alagića u posjetu mudžahedinskom kampu u Mehuriću kod Travnika.

Sada pokojni Alagić bio je 1993. komandant Operativne grupe Bosanska Krajina i na temelju uputa vojnog vrha Armije BiH, pokušao je “privoliti mudžahedine da udju u sistem komandovanja.” U tome, medjutim, nije uspio - prisjeća se Kulenović, bivši operativac u Alagićevoj komandi, koji je dao iskaz kao svjedok obrane na sudjenju bivšem zapovjedniku 3. korpusa ABiH Enveru Hadžihasanoviću, optuženom za zločine stranaca u srednjoj Bosni. Alagić je bio optužen zbog istih zločina, ali su optužbe povučene nakon njegove smrti.

Obrana dokazuje da Hadžihasanović mudžahedinima nije bio nadredjen već je u njima vidio problem – zbog njihovih napada na civile, kao i samovoljnih vojnih akcija – te da je u junu 1993. tražio komandu u Sarajevu da nadje rješenje. Uslijedile su upute da 3. korpus stavi strance pod kontrolu i da ih pretpočini, ali je to, prema iskazima svjedoka obrane, teklo uz velike teškoće.

Tužitelj smatra da je Armija je imala mogućnost da vojnom akcijom svlada strance te da činjenica da to nije učinjeno ukazuje na postojanje veze izmedju nje i mudžahedina. Kulenović smatra da bi sukob sa strancima bio “luksuz koji su komandanti možda mogli sebi dozvoliti, ali bi rezultati bili krajnje porazni”. Otvaranje novog fronta i nove žrtve nisu bili rješenje za 3. korpus koji je u tom periodu “nastojao čuvati svaki metak i svakog čovjeka” za obranu linija prema srpskim snagama i odupiranje HVO-u u Lašvanskoj dolini. “Nastojali smo da se [problem mudžahedina] riješi na drugom mjestu, da se nadje političko rješenje”, kazao je on.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 218

ĆASKANJA NA VERANDI: Francuska veza Slobodana Miloševića
PRISEĆANJE I PREPOZNAVANJE: Britanski pukovnik i Komandant Čeliku
OBAVEZA ILI LUKSUZ?: Zašto Armija BiH nije intervenisala protiv mudžahedina
OKRUTNO POSTUPANJE: Srčani udar cepanicom u grudi