HomeENGLESKI PUKOVNIK BRANI BOSANSKOG GENERALA
Mudžahedini su bili “vrlo štetni za Armiju BiH i... nisu bili pod komandom i kontrolom”, kazao je bivši zapovjednik Britanskog bataljuna UNPROFOR u srednjoj Bosni Robert Stewart, koji smatra da je “sramotno” da se generalu Enveru Hadžihasanoviću sudi zbog djela mudžahedina.

Bob Stewart, svjedok odbrane HadžihasanovićaBob Stewart, svjedok odbrane Hadžihasanovića

Bivši zapovjednik Britanskog bataljuna UNPROFOR u Srednjoj Bosni Robert - Bob Stewart/Stjuart smatra da je “sramotno” da se generalu Enveru Hadžihasanoviću sudi zbog djela mudžahedina, budući da bivši komandant 3. korpusa ABiH njima “nije bio nadredjen”.

“Mudžahedini sigurno nisu bili dio Armije BiH“, kaže Stewart, koji je u Bosni bio od novembra 1992. do maja 1993. godine i kojeg je Hadžihasanovićeva obrana pozvala za svjedoka “Oni su bili vrlo štetni za Armiju BiH i, koliko ja znam, nisu bili pod komandom i kontrolom”, kazao je britanski pukovnik pozivajući se na informacije koje je dobio iz “izvora kojemu potpuno vjeruje”, ali čije ime nije iznio u javnost.

Tužitelj Stefan Wespy/Vespi je svjedoku pokazao niz dokumenata i iskaza svjedoka koje optužba koristi da dokaže povezanost Armije BiH s mudžahedinima. Medju njima je izjava vodje stranaca Abdela Aziza u ljeto 1992. da “rade pod vodstvom muslimanskih snaga” u Bosni, kao i izvještaj Stewartovog Britanskog bataljuna iz januara 1993. u kojem se zaključuje da pripadnici 7. muslimanske brigade razmješteni kod Travnika “sebe smatraju mudžahedinima”. Stewart navodi kako za taj izvještaj ne zna, jer je u tom periodu bio u Gornjem Vakufu. Tužitelj Wespy je takodjer citirao Hadžihasanovićevo pismo HVO-u, iz aprila 1993, u kojem se optuženi žali zbog maltretiranja stranih državljana na punktovima HVO.

Na pitanje tužitelja mijenjaju li ti dokazi njegovo mišljenje o povezanosti mudžahedina s 3. korpusom, Stewart je odgovorio da “on ne mijenja svoj stav da mudžahedinska grupa nije bila pod operativnom kontrolom” Armije BiH, iako je “mogla i nije morala biti povezana s ABiH za podršku”. Stewart dodaje kako “prihvaća da je bilo pojedinih stranaca koji su suradjivali s ABiH ili s HVO”.

Stewart je u svom glavnom iskazu rekao kako “izuzetno cijeni i poštuje” Hadžihasanovića, koji je svoju dužnost zapovjednika obavljao “pod ogromnim pritiskom i s malim sredstvima”. Tužitelj je na to primijetio da je u svjedočenju na sudjenju Dariju Kordiću (prije pet godina) Stewart izjavio kako “nije znao da li da vjeruje Hadžihasanoviću... koji mu nije bio osobito simpatičan”. Svjedok, medjutim, navodi da je “u medjuvremenu razmišljao o Hadžihasanoviću i zaključio da kod njega nikad nije primijetio nikakvu podmuklost”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 221

PRESUDA: Osam godina zatvora za generala Strugara
SUDJENJE: Da li je general Halilović želio slavu, a ne i odgovornost, komandovanja
NEVOLJNI SVEDOK: Zakasnelo proleće poručnika Belulija
OD NEPOVERENJA DO POŠTOVANJA: Britanski pukovnik brani bosanskog generala
OBRAZAC DELOVANJA: Uloga civila u ratnim pohodima Nasera Orića