HomeSUĐENJE GENERALU HALILOVIĆU POČINJE 31. JANUARA
Na predraspravnoj konferenciji kojoj je prisustvovao i optuženi saopšten datum početka sudjenja

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Sudjenje Seferu Haliloviću počeće u ponedeljak 31. januara, saopšteno je na današnjoj predraspravnoj konferenciji kojoj je prisustvovao i optuženi.

Početak sudjenja, prvobitno zakazan za danas, odložen je zbog zakašnjenja u formiranju sudskog veća koje će voditi ovaj postupak. Kineski sudija Liu Daćun/Liu Daqun koji će predsedavati većem, saopštio je da će u njegovom sastavu biti i egipatski sudija Amin El Mahdi kao i ad litem sudija iz Madjarske Djerdj Šenazi/Gyorgy Szenasi.

Halilović se u Tribunal vratio iz Sarajeva gde je, čekajući sudjenje na privremenoj slobodi proveo više od tri godine. On se predao u septembru 2001. godine a u decembru iste godine odobreno mu je da na privremenoj slobodi sačeka početak sudjenja.

Predraspravna konferencija će biti nastavljena u četvrtak a tužilaštvo je danas najavilo da namerava da u svom dokaznom postupku pozove 37 i priloži pisane izjave još devet svedoka. Uvodna reč kojom će u ponedeljak početi sudjenje neće biti duža od dva sata.

Sefer Halilović tereti se za zločine koje su snage pod njegovom kontrolom i komandom počinile u septembru 1993. u selima Grabovica i Uzdol, u dolini Neretve. Optužen je po principu komandne odgovornosti zbog toga što je kao vodja inspekcijskog tima Armije BiH u vreme kada je zločin počinjen propustio da ga spreči ili da kazni njegove izvršioce.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 220

SVEDOČENJE VISOKOG RIZIKA: Međunarodna pravda umesto krvne osvete
VREMEPLOV: Udarna doza Miloševićevog govorništva u sudnici Tribunala
SUĐENJE: Halilović ostaje u pritvoru i na optuženičkoj klupi
PREPOZNAVANJE: Ilija ne zna da li je vidio Nasera
SMIJEHOM PROTIV ZABORAVA: Feral Tribun Kabare u Haškom tribunalu