HomeSUDJENJE HALILOVIĆU I DALJE U PRIPREMI
Nakon sedam i po mjeseci, pred sudskim vijećem Haškog tribunala danas se ponovo pojavio penzionisani general Armije BIH Sefer Halilović, koji je u ponedjeljak uveče doputovao u Hag

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Na predraspravnoj konferenciji bilo je riječi o pripremama za sudjenje po optužnici koja je potvrdjena 12. septembra 2001. godine.
Zvanični predstavnik Tribunala izjavio je za SENSE da danas nije bilo posebno riječi o svjedocima odbrane i dokazima koje će Tribunalu prezentirati Halilovićev advokatski tim na čelu s austrijskim advokatom Ričardom Sorajem/Richard Soraya. "Generalno se govorilo o pripremi sudjenja, čiji bi konačni datum početka mogao biti utvrdjen u narednih šest mjeseci", izjavio je isti zvaničnik.

General Halilović je optužen po osnovu krivične odgovornosti nadređene osobe za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema navodima optužnice, Armija BiH je 1993. godine "planirala i izvela vojnu operaciju u Hercegovini pod nazivom "Neretva - 93", čiji je glavni cilj bio da se zaposjedne teritorija u rukama snaga bosanskih Hrvata (HVO) od Bugojna do Mostara, kako bi se deblokirao Mostar.

"Tokom 8. septembra 1993. u selu Grabovica se neprekidno pucalo. Tokom naredna dva dana, vidjeni su leševi civila bosanskih Hrvata uz rijeku i kako plutaju Neretvom. U Grabovici su ukupno ubijena 33 civila hrvatske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

Takodje 14. septembra 1993. u toku iste operacije, tvrdi se u optužnici, Samostalni prozorski bataljon napao je selo Uzdol koje je u to vrijeme bilo naseljeno isključivo civilima hrvatske nacionalnosti. U toku tog napada ubijeno je 29 civila i jedan ratni zarobljenik HVO-a.

Prema optužnici, Halilović je od 18. jula 1993. do novembra 1993. godine bio zamjenik komandanta Štaba Vrhovne komande ABiH i načelnik Štaba Vrhovne komande. Od 21. avgusta 1993. imenovan je vođom inspekcijskog tima i komandanta operacije "Neretva - 93", i kao takav bio je na terenu najviši vojni starješina za tu operaciju.

Pretresno vijeće je 13. decembra 2001. odobrilo zahtjev Sefera Halilovića za privremeno puštanje na slobodu. Prethodna statusna konferencija održana je 1. novembra 2002.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 155

GLASOVI SA STRATIŠTA: Svedoci koji su preživeli srebrenička streljanja
U ČETIRI OKA – Kako je Milošević dijelio Bosnu i Hercegovinu
ODBRANA U ZAKAŠNJENJU: Odloženo suđenje generalu Seferu Haliloviću
TO JE, LJUDI, GENOCID!: Tako je govorio Ratko Mladić
500 PRIJAVA – 1 ISTRAGA?: Prvi potez tužioca Međunarodnog krivičnog suda