HomeSUDJENJE HALILOVIĆU MOGLO BI POČETI U JULU
Završen najveći dio predraspravnih priprema u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Sudjenje Seferu Haliloviću, bivšem komandantu glavnog štaba Armije BiH, moglo bi početi u julu ove godine, budući da je veći dio predraspravnih priprema završen, najavio je danas sudac O-gon Kwon koji vodi pripreme za sudjenje.

Halilović je optužen zbog odgovornosti za ubojstava preko 60 hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol za vrijeme operacije Neretva-93. U vrijeme te ofenzive, izvršene u sjeverozapadnoj Hercegovini u septembru 1993, Halilović je bio najviši komandant na terenu - navodi se u optužnici. Tužitelj će u svom dijelu postupka, kako je danas najavljeno, izvesti oko 50 svjedoka uživo te uložiti pisane izjave još pedesetak svjedoka.

Obrana zasad nije procijenila broj svojih svjedoka. ali je najavila da će, u skladu s praksom medjusobnog objelodanjivanja dokaza, uskoro tužiteljima dostaviti svoje dokazne materijale, medju kojima neki, vjeruje obrana, upućuju na nevinost optuženog.

Halilović se dobrovoljno predao tribunalu u septembru 2001. i izjasnio se da nije kriv za zločine u Grabovici i Uzdolu. Nekoliko mjeseci kasnije sudsko vijeće je odobrilo njegov zahtjev da na slobodi čeka početak sudjenja. U medjuvremenu je optuženi nekoliko puta mijenjao branitelje - zbog čega je priprema sudjenja kasnila preko osam mjeseci.

Nakon otkazivanja povjerenja prvom branitelju Faruku Balijagiću, Halilović je uzeo advokata iz Turske, Bakira Čalara, a potom se odlučio za sarajevskog advokata Ahmeda Hodžića. Na današnjoj statusnoj konferenciji - kojoj optuženi nije bio prisutan - Hodžić je upozorio da - s obzirom da je došlo do sukoba interesa izmedju optuženog i njegovog prvog branitelja - vijeće treba dobro proučiti "pitanja vezana uz advokata Balijagića, jer se to može ticati drugih stvari u postupku". O kojim je konkretnim pitanjima riječ javnost nije saznala jer je problem raspravljen na zatvorenoj sjednici. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 147

SINDROM AKUTNOG PRIZNANJA KRIVICE: Deseto "kriv sam" u Haškom tribunalu
DOKUMENTOVANJE ZLOČINA: Video rekonstrukcija srebreničke tragedije
DIJALOG GLUVIH: Slobodan Milošević i Milan Kučan o odgovornosti za raspad Jugoslavije
"NISAM KRIV": Drugi član "vukovarske trojke" u pritvoru Tribunala
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Simo Zarić "Na Haškom raspeću"