HomeSUĐENJE HALILOVIĆU POČINJE 24 JANUARA 2005.
Zakazano sudjenje bivšem načelniku Štaba vrhovne komande Armije BiH, optuženom za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile septembra 1993. nad hrvatskim civilima u selima Grabovica i Uzdol. Presude bivšim oficirima VRS Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, optuženim za zločine u Srebrenici, biće izrečena 17. januara 2005.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Sudjenje Seferu Haliloviću, bivšem načelniku Štaba vrhovne komande Armije BiH počeće 24. januara sledeće godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Tribunalu. Utvrdjeni datum u skladu je sa najavom predraspravnog sudije u ovom predmetu, O-Gon Kvona/Kwon, koji je na poslednjoj statusnoj konferenciji saopštio da je "predmet spreman" za sudjenje i da bi nakon više odlaganja, zbog čestih promena branilaca i zauzetosti sudskih veća, postupak mogao da počne u januaru.

Sefer Halilović, koji se dobrovoljno predao Tribunalu u septembru 2001, na slobodi čeka početak sudjenja. Optužen je za ubistva hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol u septembru 1993. Tereti se po načelu komandne odgovornosti jer je, tvrdi tužilac, bio zamenik komandanta a zatim i načelnik Štaba vrhovne komande Armije BiH i vodio je operaciju "Neretva 93", u okviru koje su zauzeta pomenuta sela i počinjeni zločini.

Predmet će verovatno preuzeti veće koje je vodilo postupak za Srebrenicu, tim pre što će presuda dvojici optuženih, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, kako je danas saopšteno, biti izrečena 17. januara 2005. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"