HomeHALILOVIĆ OSTAJE U PRITVORU I NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI
Uoči početka sudjenja, predsednik Tribunala odbacio zahtev Sefera Halilovića da tokom procesa boravi u nekoj “sigurnoj kući ili stanu” a ne u Pritvorskoj jedinici UN. Odbačen, takodje, i zahtev da Halilović – tokom sudjenja – ne sedi na optuženičkoj klupi već zajedno sa timom svojih branilaca

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Tokom sudjenja, čiji je početak zakazan za ponedeljak 31. januara, Sefer Halilović će boraviti u Pritvorskoj jedinici UN a ne u nekoj “sigurnoj kući ili stanu”, kako su tražili njegovi branioci. Predsednik Tribunala je odbio takav zahtev optuženog, uz obrazloženje da je pritvor tokom trajanja sudjenja pravilo od kojeg se nije odstupalo u dosadašnjoj desetogodišnjoj praksi Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Halilović će, takodje, sudjenje pratiti sa optuženičke klupe, a ne za stolom za kojim sede branioci – kako je na prvoj predraspravnoj konferenciji, u ponedeljak, tražio tim njegovih advokata. Taj neuobičajen zahtev branioci su obrazložili činjenicom da oni sami “nisu vojni eksperti”, te bi im bili “dragoceni stručni saveti koje bi im, tokom ispitivanja svedoka, mogao dati optuženi.”

Pretresno veće je na današnjoj, drugoj predraspravnoj konferenciji, odbacilo taj zahtev,
navodeći da će Halilović i sa optuženičke klupe moći da komunicira sa svojim braniocima, kao što to čine i ostali optuženi.

Uvodna reč optužbe će, kako je najavljeno, u ponedeljak trajati oko dva i po sata, a prvi svedoci optužbe trebalo bi da se pred sudom pojave u utorak 1. februara. Sudskim većem predsedavaće kineski sudija Liu Daćun/Daqun, a u njegovom su sastavu još i sudije Amin El Mahdi iz Egipta i Djerdj Senaši/Gyorgy Szenasi iz Madjarske.

Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH tereti se za ubistva više od 60 hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol, u septembru 1993. godine. U to vreme Halilović je bio načelnik Glavnog štaba i vodja inspekcijskog tima Armije BiH u operaciji Neretva 93., i u toj je funkciji, po tužiocu, bio dužan da spreči ili kazni zločine podredjenih vojnika. Optužnica ima samo jednu tačku kojom se Halilović, po načelu komandne odgovornosti, tereti za kršenja zakona i običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 220

SVEDOČENJE VISOKOG RIZIKA: Međunarodna pravda umesto krvne osvete
VREMEPLOV: Udarna doza Miloševićevog govorništva u sudnici Tribunala
SUĐENJE: Halilović ostaje u pritvoru i na optuženičkoj klupi
PREPOZNAVANJE: Ilija ne zna da li je vidio Nasera
SMIJEHOM PROTIV ZABORAVA: Feral Tribun Kabare u Haškom tribunalu