HomeORIĆA BIH VEROVATNO PREPOZNAO
Slavoljub Žikić, penzionisani upravnik pošte u Fakovićima, izjavio da bi i pored proteklih godina, verovatno mogao da prepozna ratnog komandanta Srebrenice

Slavoljub Žikić, svjedok na sudjenju OrićuSlavoljub Žikić, svjedok na sudjenju Oriću

Penzionisani upravnik pošte u Fakovićima Slavoljub Žikić je tokom unakrsnog ispitivanja na sudjenju Naseru Oriću naveo da napad bošnjačkih snaga na njegovo selo, nije izvršen po ugledu na "taktiku koju je koristio SDS prilikom protjerivanja Muslimana" iz Podrinja tokom 1992. godine.

Žikić je izjavio da su, pre nego što je zapaljeno većinski muslimansko selo Žanjevo - što je prema odbrani bio povod za napad na Fakoviće - Bošnjaci napali i zapalili obližnja srpska sela.

Orićev branilac Džon Džons/John Jones je pokušao da ospori navode svedoka i dokaže da Srbi zatvoreni u policijskoj stanici u Srebrenici nisu bili izloženi maltretiranju u meri u kojoj je to tokom glavnog ispitivanja predstavljeno. U prilog tome, odbrana je prikazala video snimke zatočenih Srba, koji su napravljeni nakon razmene u Bratuncu 16. oktobra 1992. godine, tvrdeći da na njihovim licima nema tragova premlaćivanja.

Svedok je ponovio da su mu prilikom ispitivanja u Srebrenici polomljena tri zuba i dodao da ne može da sa sigurnošću kaže koje povrede je zadobio prilikom samog zarobljavanja u Fakovićima, a koje su posledica premlaćivanja u Srebrenici, tokom dvanaestodnevnog zatočeništva.

Odgovarajući na pitanja predsedavajućeg sudije Karmela Adjiusa/Carmela Agiusa, Žikić je rekao da bi verovatno mogao da prepozna Nasera Orića, koga je četiri puta video tokom boravka u Srebrenici 1992. godine, ali da nije potpuno siguran, jer je prošlo dvanaest godina tokom kojih su se promenili i on i Naser.

Svedok je potvrdio da je čuo da Haški tribunal tereti Orića za ratne zločine, ali da njegovo lice nikada nije video ni na televiziji, ni u novinama.

Sudjenje Naseru Oriću biće nastavljeno 10. januara 2005. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"