HomeKAKO SE IGRA "MORAVAC"
Svedočenje o zlostavljanjima zatočenika u policijskoj stanici u Srebrenici, za koja se tereti Naser Orić

"Jednom me je jedan pitao - znaš li kako se igra srpski moravac, hoćeš da ti ja pokažem? Naterao me je da legnem na ledja i igrao je po meni, od čega sam dobio bruh." Tako je Slavoljub Žikić - Drago, šezdeset devetogodišnji penzionisani upravnik pošte u Fakovićima, na sudjenju Naseru Oriću opisao zlostavljanja kojima je bio izložen tokom zatočeništva u Srebrenici, oktobra 1992. godine.

Žikić je zarobljen prilikom napada bošnjačkih snaga na Fakoviće 5. oktobra 1992. Prema optužnici Žikić je tokom 11 dana zatočeništva u zgradi MUP-a u Srebrenici svakodnevno tučen pesnicama, čizmama i kundacima pušaka.

Prilikom na momente veoma emotivnog svedočenja, Žikić je izjavio da je zajedno sa četvoricom drugih Srba, koje je upoznao u zatvoru, svakodnevno premlaćivan. Prema njegovim rečima bili su zatvoreni u maloj prostoriji bez nameštaja i pokrivača, nije im dopuštano da se peru, a često su bili prinudjeni da fiziološke potrebe obavljaju u prostoriji u kojoj su i bili zatvoreni.

Kada je 16. oktobra razmenjen, odveden je u kuću njegove svastike u Bratuncu, koja je iz kupatila iznela ogledalo kako ne bi mogao da vidi u kakvom je stanju bio.

Nakon razmene lekari u Bratuncu su utvrdili da su mu slomljena dva rebra, da ima podlive od udaraca po celom telu, da su mu izbijeni zubi i slomljeno desno rame. Svedok je izjavio da zbog maltretiranja u Srebrenici ima oštećen sluh i vid i da još uvek redovno pije lekove za smirenje.

Sudjenje Naseru Oriću biće nastavljeno unakrsnim ispitivanjem Slavoljuba Žikića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"