HomeINCIDENT U SUDNICI
Isprovociran svedočenjem Nikole Popovića, koga smatra odgovornim za ubistvo dve hiljade ljudi u Kravici jula 1995. godine, optuženi Naser Orić uzviknuo da ne želi da mu “svedoči zločinac”. Predsedavajući sudija Adjijus zapretio Oriću stavljanjem lisica i udaljavanjem sa sudjenja.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

“Biću prinudjen da vam stavim lisice na ruke” rekao je Karmel Adjijus, predsedavajući sudija u predmetu Nasera Orića, nakon što je optuženi, isprovociran svedočenjem Nikole Popovića, bez dozvole ustao i povišenim glasom rekao da “neće da mu zločinac svedoči ovdje”.

Vidno uzbudjen Orić je ponovo ustao sa optuženičke klupe i uzviknuo da mu je svedok “ubio dvije hiljade ljudi” u skladištu zemljoradničke zadruge u Kravici, jula 1995. godine. Tokom unakrsnog ispitivanja Džon Džons/John Jones, branilac optuženog Orića, citirao je deo iz “Izjave o činjenicama i prihvatanju krivice” Momira Nikolića, bivšeg načelnika bezbednosti Bratunačke brigade VRS, u kojem se navodi da je Nikola Popović učestvovao u pogubljenjima Bošnjaka u Kravici, zarobljenih 13. jula 1995. nakon pada Srebrenice.

Svedok je negirao učešće u tim zločinima, a predstavnica tužilaštva je izjavila da Popoviću nije ponudjen imunitet i da od strane tribunala nije osumnjičen za ove zločine.

Tokom svedočenja Nikola Popović je govorio o napadu bošnjačkih snaga na selo Kravica i ostale srpske zaseoke na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine. Prema njegovim rečima, u napadu je ubijen njegov deda star 82 godine, dok mu je otac Kostadin zarobljen i odveden u zatvor u Srebrenici. Svedok je govorio i o ekshumaciji tela njegovog oca, koji je 6. februara 1993. preminuo u zatvoru, od posledica svakodnevnog premlaćivanja.

Branioci Vasvija Vidović i Džon Džons su se u ime klijenta izvinili sudu zbog incidenta, pravdajući njegov postupak činjenicom da je Orić u masakru nakon pada srebreničke enklave, izgubio veliki broj rodjaka i prijatelja. Predsedavajući sudija Adjijus je odgovorio da slične incidente neće tolerisati u budućnosti i da će, bude li potrebno, optuženog udaljiti sa sudjenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"