HomeKRAVICA - NI VOJNO UPORIŠTE NI NEZAŠTIĆENO SELO
Na zahtev odbrane Nasera Orića, pred Tribunalom ponovo svedočio Slaviša Erić, medicinski tehničar iz Kravice. Prema njegovim rečima, Kravica "nije bila nezaštićena", kako to predstavlja tužilaštvo, ali ni "vojno uporište", što nastoji da dokaže odbrana

Slaviša Erić svjedoči na sudjenju OrićuSlaviša Erić svjedoči na sudjenju Oriću

Nakon što je krajem oktobra ove godine na sudjenju Naseru Oriću svedočio o napadu bošnjačkih snaga na selo Kravica, 7. januara 1993., Slaviša Erić se danas vratio u sudnicu tribunala da bi razjasnio jedan video snimak na kojem se on pojavljuje u vojnoj maskirnoj uniformi.

Erić je objasnio da snimak predstavlja deo emisije TV Zvornik "Skrivena istina zločina nad Srbima 1992-95." i da je načinjen tokom 1994. godine. Dodao je da je uniformu koja se vidi na snimku dobio krajem 1993. ili početkom 1994. godine, da je tokom napada na Kravicu u januaru 1993. bio u mešanoj - i civilnoj i vojnoj odeći - a da je prilikom povlačenja navukao sivomaslinastu jaknu bivše JNA.

Na primedbu odbrane da je u prethodnom svedočenju pod zakletvom izjavio da je prilikom napada bio obučen u civilno odelo, Erić je rekao da je njegova odeća bila "više civilna nego vojna", ali da nije sporno da je on u tom trenutku bio vojnik, a ne civil.

Erić je negirao tvrdnje Orićevih branilaca da su u odbrani sela učestvovali i dobrovoljci iz Krajine i Srbije. Odgovarajući na pitanje odbrane da li je Kravica bila "srpsko uporište" svedok je izjavio da selo "nije bilo nezaštićeno", kako to predstavlja tužilaštvo, ali ni "uporište" što tvrdi odbrana. O vojnoj snazi Kravice, smatra Erić, najbolje govori činjenica da je selo osvojeno za jedan dan.

Slaviša Erić, koji je tokom rata radio u seoskoj ambulanti, je u prvom svedočenju, 26. oktobra ove godine, tvrdio da su napadači na Kravicu "spalili sve što se moglo spaliti". Optužnica tereti Orića za razaranje sela i pljačku imovine iz spaljenih srpskih kuća. Odbrana je pokušala da dokaže da za razaranje nisu odgovorne bošnjačke snage koje su 7. januara 1993. osvojile selo, već da su oštećenja na kućama posledica protivnapada srpskih snaga, koje su 15. marta povratile Kravicu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"