Home“ZUBARSKA ORDINACIJA” U POLICIJSKOJ STANICI U SREBRENICI
Nedeljko Radić, Srbin iz sela Milići u Srebrenici opisao susrete sa Naserom Orićem u srebreničkom SUP u gde je bio zatočen i zlostavljan u jesen 1992. godine

Naser Orić, bivši zapovednik snaga Armije BiH u području Srebrenice, znao je, tvrdi tužilac, da vojnici pod njegovom komandom “zlostavljaju i do smrti premlaćuju zatvorenike” u srebreničkom SUP-u ali nije učinio ništa da bi ih u tome sprečio i zbog toga kaznio.

Da je Orić imao prilike da se u septembru 1992. godine uveri kakav je tretman zarobljenika, tužilaštvo nastoji da dokaže svedočenjem Nedeljka Radića, koji je zarobljen nakon napada na rudnik boksita, gde je radio, i zatvoren u ćeliju srebreničkog SUP-a.

Na prostoru od oko 3-4 kvadratna metra, svedočio je Radić, bila su osim njega zatočena još četvorica civila srpske nacionalnosti. Gotovo svakodnevno bi ih u hodniku na putu do toaleta, tukao ko god se tu zatekao ali glavna batinanja su se odvijala noću kada su jedan po jedan izvodjeni do susedne prostorije gde su ih, rekao je Radić, dočekivali dvojica snažnih momaka po imenu Kemo i Mrki.

Tukli su ih najviše nogama i rukama ali i cepanicama naredjanim uz veliku peć. Radiću su jednim takvim udarcem razbili zube već prve noći, da bi mu ono što je od njih ostalo, “Kemo naredne noći vadio klještima i dezinfikovao urinom”, opisao je svedok.

Radić je mogao da potvrdi da je cepanicom bio tučen i još jedan od petorice zatočenika iz ćelije koga su zvali Kukić. Video je, tvrdi, kako je Kukić izdahnuo nakon što ga je Kemo nekoliko puta cepanicom udario po grudima jer mu je “opsovao ustašku majku”. Mrtvo Kukićevo telo vraćeno je u ćeliju a sutradan ujutro, kada ih je Kemo pitao “šta mu se dogodilo”, zatočenici su odgovorili: “Srčani udar”. Plašili su se, objasno je Radić, iste sudbine ako bi rekli istinu.

Na isti način su, na isto pitanje, odgovorili i Naseru Oriću koji ih je nedugo zatim posetio u ćeliji, raspitujući se “da li ih neko tuče ili maltretira”. I ovog puta se nisu usudili da kažu istinu. Radić je, tvrdi, Orića video još dva puta u zgradi SUP-a. Uvek je nosio “američku maskirnu uniformu ukrašenu ljiljanima”, opisao je svedok.

Radić je na video snimku stanice milicije Srebrenica koji mu je predočila tužiteljica Patriša Selers/Patricia Sellers identifikovao prostorije na prvom spratu u kojima je bio zatočen i tučen. Takodje je potvrdio autentičnost crteža tog prostora koji je po njegovim uputstvima napravljen u maju 2000. godine, kada je istražiteljima tužilaštva dao izjavu o tome šta je preživeo u srebreničkom SUP-u, pre nego što je razmenjen.

Radićevo svedočenje biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 218

ĆASKANJA NA VERANDI: Francuska veza Slobodana Miloševića
PRISEĆANJE I PREPOZNAVANJE: Britanski pukovnik i Komandant Čeliku
OBAVEZA ILI LUKSUZ?: Zašto Armija BiH nije intervenisala protiv mudžahedina
OKRUTNO POSTUPANJE: Srčani udar cepanicom u grudi