HomeLJIMAJ SE ODRIČE ZASLUGA ZA OSLOBAĐANJE SVEDOKA
U unakrsnom ispitivanju, odbrana Fatmira Ljimaja ubedjivala zaštićenog svedoka L-06 da greši kada zasluge za svoje oslobadjanje iz logora Lapušnik pripisuje optuženom «komandantu Čeliku»

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

Na suđenju Fatmiru Ljimaju, Haradinu Balji i Isaku Musliju, optuženim za zločine u logoru Lapušnik na Kosovu, nastavljeno je svedočenje zaštićenog svedoka L-06. Reč je o albanskom seljaku iz okoline Lipljana, koji je tokom leta 1998. godine bio zatočen u improvizovanom logoru u Lapušniku.

U glavnom ispitivanju u petak svedok je identifikovao Fatmira Ljimaja i Haradina Balju, kao pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova koje je video u logoru Lapušnik. Prema njegovim rečima, Haradin Balja. zvani Šalja, je bio čuvar koji je sprovodio zatvorenike i donosio im hranu, dok je Ljimaj čovek zaslužan za njegovo oslobađanje.

Svedok je rekao da je Ljimaj, koga je opisao kao oficira OVK-a, dva puta došao u logor, razgovarao sa zatočenicima i odlučivao o njihovom oslobađanju. Njega je pitao zašto je zatvoren i rekao mu je da će biti ubijen ako je nešto skrivio, a da će ga osloboditi ako je nedužan. Nedelju dana kasnije Ljimaj je ponovo došao i rekao svedoku da će biti oslobođen jer nikome nije naudio, a «da će onaj ko ga je doveo (u logor) patiti tri puta više od njega».

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja advokat Majkl Mensfild/Michael Mansfield, branilac prvooptuženog Ljimaja, je pokušao da ospori navode zaštićenog svedoka. Ubedjivao je svedoka da je reč o grešci i da je Ljimaja, pošto ga je video na televiziji, neopravdano povezao sa svojim oslobađanjem iz Lapušnika. Svoje tvrdnje branilac je potkrepio citiranjem izjava svedoka haškim istražiocima tokom 2002. godine, u kojima on Ljimaja ne spominje. Zaštićeni svedok je ostao pri svom iskazu, dodavši da su za nejasnoće u njegovim prethodnim izjavama odgovorni prevodioci Tribunala u Prištini, koji nisu dobro govorili albanski jezik.

Zbog mera zaštite svedoka L-06, suđenje je u velikom delu bilo zatvoreno za javnost, pa se ne može steći potpuna slika o njegovom svedočenju. Suđenje bivšim pripadnicima OVK koji su optuženi za nezakonito pritvaranje, mučenja i ubistvo 22 albanska i srpska civila, nastaviće se svedočenjem drugih zatvorenika iz logora u Lapušniku, Srba i Albanaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 215

UZDRŽAVANJE OD REPRESIJE: Šta je Milošević obećao Jelcinu
ZADATAK IZVRŠEN: Momčilo Mandić priznaje etničko čišćenje
SVEDOCI ZLOSTAVLJANJA: Otac i sin u logoru Lapušnik
MASAKR ILI BORBA: Da li je komandant znao za zločin
NAPAD - PROTIVNAPAD: Ko je zapalio kuće u Bjelovcu