HomePOSTAVLJANJE SCENE ZA SVEDOČENJA ŽRTAVA OVK
Svedočenjem Oli Lahtinena – vodje istražiteljskog tima u slučaju logora Lapušnik – tužilac postavlja scenu za predstojeća svedočenja preživelih žrtava i očevidaca zločina za koje se terete tri bivša zapovednika i pripadnika OVK.

Prvi svedok optužbe na sudjenju trojici bivših pripadnika OVK je šef istražiteljskog tima tužilaštva u slučaju Lapušnik Oli Lahtinen.

Njegovim svedočenjem tužilac nastoji da postavi scenu za iskaze preživelih žrtava i drugih svedoka koji će se pred sudom pojaviti tokom dokaznog postupka optužbe i svedočiti o zločinima za koje se terete trojica optuženih - Fatmir Limaj, Isak Musliu i Haradin Bala.

U logoru Lapušnik u opštini Glogovac je prema optužnici od maja do jula 1998. godine bilo nezakonito zatočeno više desetina srpskih i albanskih civila koji su, tvrdi tužilac, oteti , zlostavljani i ubijani “samo zato što su Srbi”, ili zato što su kao Albanci “saradjivali sa Srbima” i “izdali ideju OVK.” Trojica optuženih terete se za ubistvo 22 civila iz logora Lapušnik, medju kojima je bilo devet Srba i 13 Albanaca.

Nizom mapa, kružnih fotografija logora i vazdušnih snimaka područja Lapušnika iz vazduha Lahtinen je detaljno opisao lokaciju imanja gde je prema tužiocu od maja do jula 1998. bio improvizovan logor. Opisujući područje na pravcu Priština-Peć kod sela Lapušnik, Lahtinen je ukazao i na udaljenost mesta na kojem se nalazio logor od borbenih položaja srpskih snaga kao i kontrolnih punktova i borbenih položaja OVK.

On je potvrdio i autentičnost dokumenata, fotografija, dnevnika i knjiga koje su pronadjene u stanovima optuženih prilikom pretresa sprovedenog 17. 18. i 19. februara 2003. godine, u vreme njihovog hapšenja.

Lahtinen koji je u više navrata bio na Kosovu - poslednji put u leto i jesen prošle godine – lično je učestvovao u pretresu kuće Haradina Bale dok su pretres kuća druge dvojice optuženih obavili članovi njegovog tima. Pronadjeni dokumenti dokazuju, smatra tužilac, pripadnost i aktivno učešće optuženih u OVK u periodu na koji se odnosi optužnica.

Prvooptuženi Fatmir Limaj koji je prema optužnici bio regionalni komandant OVK se na više fotografija pronadjenih prilikom pretresa njegovog stana vidi u društvu Hašima Tačija, Redžepa Selimija, Šukri Buje i Jakupa Krasnićija - istaknutih vodja OVK. U uniformama sa oznakama OVK se na fotografijama pronadjenim u njihovim kućama vide i Haradin Bala, stražar u logoru Lapušnik i Isak Musliu komandant lokalne jedinice OVK koja se starala o logoru, čuven, prema tvrdnjama tužioca, po poznavanju borilačkih veština. Članskom kartom Karate savezu Kosova, pronadjenom u stanu Musliua, tužilac je potkrepio i tu tvrdnju.

Svedočenje istražitelja Oli Lahtinena se nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 214

TVRDNJE BEZ DOKAZA: Sudije ne veruju na reč
MESTO ZLOČINA: Kako je farma u Lapušniku pretvorena u logor
PRIRODA SUKOBA: Orićeva odbrana se slaže sa veštakom optužbe
SLOBODNI PROLAZ: Bliski susret dva Momčila u sudnici Tribunala
NA NAJVIŠEM NIVOU: Kako je rješavan problem mudžahedina
U ROKU ODMAH: Savet bezbednosti zahteva punu saradnju sa Tribunalom