HomeREŠEN PROBLEM POVEZA ZA OČI PRITVORENICIMA “VISOKOG RIZIKA”
Pošto je holandsko Ministarstvo pravde odobrilo da im se pri transferu do Tribunala više ne stavljaju povezi za oči, trojica bivših pripadnika OVK su se danas vratili u sudnicu

Isak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici TribunalaIsak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala

Nakon jednodnevnog prekida, danas posle podne je nastavljeno sudjenje trojici bivših zapovednika i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, optuženih za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik koji su, prema optužnici, počinjeni izmedju maja i jula 1998. godine.

Jučerašnja rasprava nije održana pošto su optuženi odbili da dodju u sudnicu pod uslovima na kojima je insistirala holandska služba bezbednosti, u čijoj je nadležnosti transfer optuženih od Pritvorske jedinice UN do zgrade Tribunala. Holandjani su, naime, insistirali na tome da optuženi, tokom prevoza, nose poveze za oči, mada je sudija Kevin Parker u ponedeljak, na početku sudjenja za zločine u Lapušniku, naložio da se trojici kosovskih Albanaca više ne stavlja povez.

Prvog narednog dana, u utorak, Holandjani su postupili po tom nalogu, ali su u sredu saopštili da sudije Tribunala ne mogu da menjaju naredbu njihovog Ministarstva pravde po kojoj Limaj, Musliu i Bala spadaju medju pritvorenike “visokog rizika” za koje važe posebni uslovi transfera, koji uključuju i povez za oči. Takav se tretman, kako saznajemo, primenjuje i u domaćoj jurisdikciji, odnosno pri transferu pritvorenika iz holandskih zatvora.

Na intervenciju Sekretarijata tribunala, holandsko Ministarstvo pravde je danas promenilo svoju odluku i dozvolilo da se Limaj, Musliu i Bala prevoze od Pritvorske jedinice do zgrade Tribunala bez poveza za oči. Problem je, tako, rešen, do daljeg.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"