HomeODBIJEN ZAHTEV ODBRANE ZA ODLAGANJE SUĐENJA KOSOVSKIM ALBANCIMA
Branioci tražili da se početak sudjenja za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik odloži dok se ne rasvetli afera sa zastrašivanjem svedoka

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

Odbrana Fatmira Limaja, prvooptuženog u predmetu protiv trojice bivših zapovednika i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se terete za zločine u logoru Lapušnik, istupila je sa zahtevom da se za dve do tri sedmice odloži početak sudjenja, predvidjen za danas posle podne. Limajevog branioca Majkla Mensfilda/Michael Mansfield su u tome podržale odbrane preostale dvojice optuženih, Isaka Musliua i Hajradina Bale.

Mensfild je zahtev za odlaganjem obrazložio aferom zastrašivanja svedoka koja je kulminirala neposredno pred početak sudjenja, hapšenjem Beć Bećaja/Beqa Beqaj, rodjaka Isaka Musliua, optuženog za pokušaj uticaja na dvojicu potencijalnih svedoka optužbe. Bećaj je, prema optužnici, nastojao na razne načine da dvojicu potencijalnih svedoka navede da povuku iskaze kojima terete Isaka Musliua i Fatmira Limaja. Odbrane dvojice optuženih kategorički odbijaju bilo kakvu vezu svojih klijenata sa navodnim zastrašivanjem svedoka i traže od tužilaštva da pre početka sudjenja prezentira dokaze, ukoliko ih ima. Po oceni Mensfilda, radi se o “centralnom pitanju” koje se mora razrešiti pre sudjenja, jer će u suprotnom dovesti optuženog u težak položaj.

Tužilac, medjutim, smatra da se radi o “važnom ali perifernom pitanju”, a da su optužbe za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja “centralno pitanje” koje je pred sudom. Tužilac, medjutim, zadržava pravo da tokom sudjenja otvori i to “periferno pitanje”, ukoliko se u daljoj istrazi o slučaju Bećaj utvrdi da su neki od optuženih direktno ili indirektno pokušavali da utiču na svedoke.

Nakon što je saslušalo argumente strana, Pretresno veće kojim predsedava australijski sudija Kevin Parker je zaključilo da “nema dovoljno opravdanja za odlaganje”, tako da će prvo tribunalovo sudjenje kosovskim Albancima optuženim za ratne zločine početi danas u 14 sati i 15 minuta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"