Home



15. NOVEMBRA SUĐENJE BIVŠIM PRIPADNICIMA OVK




U predmetu protiv Fatmira Limaja, Isaka Musliu i Haradina Bale danas je održana statusna konferencija na kojoj su zaključene pripreme za sudjenje – prvi put pred Vijećem koje vodi australijski sudac Parker.

Kosovska trojka u sudnici TribunalaKosovska trojka u sudnici Tribunala

Sudjenje bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zločine u logoru Lapušnik, počet će 15. novembra, potvrdio je danas sudac Kevin Parker, predsjedavajući Raspravnog vijeća koje će voditi taj postupak.

U predmetu protiv Fatmira Limaja, Isaka Muliu i Haradina Bale danas je održana statusna konferencija na kojoj su zaključene pripreme za sudjenje – prvi put pred Vijećem koje vodi australijski sudac Parker.

Optužnica navodi da su Srbi i Albanci iz područja Štimlja, Glogovca i Lipljana u ljeto 1998. držani u zatočeništvu u logoru Lapušnik, gdje su ubijani, mučeni i premlaćivani. Grupa zatočenika je, nakon zatvaranja logora, ubijena na planini Beriša. Evidentirane su 22 žrtve od kojih je 10 Srba i 12 kosovskih Albanaca. Bala i Musliu su optuženi za osobno sudjelovanje u zločinima, a Limaj se tereti kao zapovjednik logora.

Na prošloj statusnoj konferenciji, u junu, tužitelj Andrew Caley je napomenuo da od početka rada na ovom predmetu postoje dokazi o pokušajima utjecanja na svjedoke optužbe. Advokati optuženih, kako su danas naveli, vjeruju da se radi o insinuacijama i traže da im se pojasni tko je pokušao utjecati na svjedoke. Tužitelj je svoj odgovor dao na sjednici zatvorenoj za javnost.

Advokati optuženih su danas iznijeli nekoliko prigovora na status njihovih klijenata u pritvoru. Njima su komunikacije iz pritvora ograničene samo na advokate i diplomatske predstavnike njihove zemlje. Prema objašnjenju tužitelja, to je učinjeno da se zaštite svjedoci optužbe. Tužitelj naime tvrdi da se takva mjera koristi kad optuženi “zloupotrijebe svoje povlastice”. Nisu izneseni drugi detalji o tom problemu. Optuženi su prigovorili zbog tih mjera i to je pitanje sada pred Predsjednikom tribunala.

Advokati su takodjer prigovorili na činjenicu da se Limaju, Bali i Musliu – za razliku od drugih pritvorenika - stavljaju lisice i povezi za oči prilikom prijevoza iz pritvora na sud. No, to je mjera sigurnosti o kojoj odlučuje holandska policija, odgovorio je sudac Parker i uputio obranu da se obrati holandskim vlastima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 210

NEVOLJNI SVEDOK: Zašto je Banja Luka zaostajala u etničkom čišćenju
"NEDODIRLJIVI" MUDŽAHEDINI: Ko je mogao zauzdati strane ratnike u centralnoj Bosni
NEZVANI GOSTI: Vatreni Božić u selu Kravica
HAG ILI SARAJEVO: Optuženi nemaju poverenja u "domaću pravdu"