HomeOPTUŽENI PRIPADNICI OVK SE PONOVO IZJASNILI DA NISU KRIVI
Izmenjena i dopunjena optužnica protiv trojice bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine nad srpskih i albanskim civilima u logoru Lapušnik na Kosovu.

Kosovska trojka u sudnici TribunalaKosovska trojka u sudnici Tribunala

Godinu dana nakon što su uhapšeni i prebačeni u Hag pod optužbom za zločine nad srpskim i albanskim civilima, počinjene u prvoj polovini 1998. u logoru Lapušnik kod Glogovca, trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ponovo su se danas izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od deset tačaka izmenjene i dopunjene optužnice.

"Nisam kriv, uopšte nisam kriv", rekao je prvooptuženi Fatmir Ljimaj, bivši regionalni komandant OVK za Drenicu poznat kao "Kapetan Ćeliku", nakon što mu je sudija pročitao izmenjene tačke optužnice. Na isti ili sličan način su se izjasnila i ostala dvojica optuženih - Isak Musliu i Haradin Balja.

Izmenjena optužnica uvodi novi vid krivične odgovornosti za svu trojicu optuženih, koji se sada terete za učešće u "udruženom zločinačkom poduhvatu." Prema optužnici, taj "poduhvat" je bio uperen protiv srpskih civila i Albanaca osumnjičenih za "kolaboraciju" sa Srbima, koji su nezakonito zatvarani u neljudskim uslovima, zlostavljani, mučeni i ubijani.

U novoj tački optužnice, Ljimaj, Musliu i Balja se terete za mučenja, nečovečna postupanja i surovi tretman nad zatočenicima Lapušnika, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti. Ubistva više od 20 zatočenika Lapušnika - srpskih i albanskih civila - se u izmenjenoj optužnici kvalifikuju dvostruko: kao zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Konačno, Isak Musliu se novom optužnicom, osim po osnovu individualne krivične odgovornosti, tereti i po načelu takozvane "komandne odgovornosti" - za zločine koje su počinili njegovi podredjeni, a on ih nije sprečio ili kaznio.

Fatmir Ljimaj, koji se nakon rasformiranja OVK posvetio politici i koji je do hapšenja bio poslanik u Parlamentu Kosova, je tokom izjašnjavanja rekao da "ne prihvata da je tako nešto uopšte postojalo" – misleći verovatno na logor i sve što se, po optužnici, u njemu dogadjalo. Predsedavajući sudija ga je, medjutim, prekinuo s objašnjenjem će na sudjenju na optužbi biti teret odgovornosti da dokaže da li je "to" postojalo ili ne, a da se od njega, kao optuženog, u ovoj prilici traži da se samo izjasni da li je, ili nije, kriv.

Nakon izjašnjavanja, održana je konferencija o stanju u postupku protiv trojice bivših pripadnika OVK.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 182

NEJEDNAKOST ORUŽJA: Branitelji Dubrovnika nisu mogli da dobace do pozicija JNA
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Kad "tuđe" žrtve u srednjoj Bosni nisu bile ničija odgovornost
SVEDOCI "S DRUGE STRANE": Završen dokazni postupak optužbe na drugom srebreničkom suđenju
UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Ponovno izjašnjavanje trojice bivših pripadnika OVK
"KUKAVIČKI I ZLOKOBNI ZLOČIN": Tužilaštvo traži doživotni zatvor za generala Galića
PIŠTOLJI I MAPE: Kako su crtane, i precrtavane, karte Bosne i Hercegovine
KOMESAR UN ZA LJUDSKA PRAVA: Novo priznanje i novi izazov za Louise Arbour