HomePROTIV OSLOBADJANJA FATMIRA LIMAJA
Zatraženo mišljenje i donedavnog šefa UNMIK, ambasadora Steinera.


Tužilaštvo Haškog tribunala nije danas podržalo prijedlog odbrane o privremenom oslobadjanju bivšeg zapovjednika OVK, Fatmira Limaja, "zbog opasnosti da bi mogao ugroziti svjedoke ili izbjeći ponovno odazivanje na poziv suda".

Limaj je, zajedno sa još dva lica, optužen za ubistva i nezakonito pritvaranje srpskih i albanskih civila u logoru OVK u Lapušniku, kojim je on komandovao, tokom ljeta 1998. godine.

Nakon što je glavni tužilac Haškog tribunala Carla del Ponte/Karla del Ponte objavila da je pobjegao sa Kosova, Limaj je uhapšen 18. februara u Sloveniji.

Nadležno sudsko vijeće pozvalo je donedavnog šefa UNMIK Michaela Steinera/Mihaela Štajnera da mu do 25. jula dostavi svoje, neobavezujuće, mišljenje o tome da li postoji rizik da bi Limaj mogao pobjeći ili bi mogao biti opasan za svjedoke, žrtve ili za druge osobe.

Na stav tužilaštva odlučujući uticaj ima i činjenica da se Limaj nije dobrovoljno predao iako je znao da je optužen za ratne zločine, te da su granice Kosova "slabo kontolisane", a vlast UNMIK "ograničena".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 155

GLASOVI SA STRATIŠTA: Svedoci koji su preživeli srebrenička streljanja
U ČETIRI OKA – Kako je Milošević dijelio Bosnu i Hercegovinu
ODBRANA U ZAKAŠNJENJU: Odloženo suđenje generalu Seferu Haliloviću
TO JE, LJUDI, GENOCID!: Tako je govorio Ratko Mladić
500 PRIJAVA – 1 ISTRAGA?: Prvi potez tužioca Međunarodnog krivičnog suda