HomePOVUČENA OPTUŽNICA PROTIV AGIMA MURTEZIJA
Pošto je, nakon hitne dodatne istrage, zaključilo da neće biti u stanju da izvan razumne sumnje dokaže krivicu optuženog za zločine koji su mu pripisani, tužilaštvo povuklo optužnicu protiv Agima Murtezija. Sudija naložio da se optuženi odmah oslobodi iz pritvora Tribunala

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Ako se u slučaju Agima Murtezija, optuženog za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik na Kosovu, radilo o "zameni identiteta", grešku nisu napravili pripadnici KFOR koji su ga 17. februara uhapsili, već istražitelji haškog tužilaštva koji su ga mesec dana ranije optužili. Uvidevši grešku, tužilaštvo je danas zatražilo od Pretresnog veća da povuče optužnicu i oslobodi Murtezija iz pritvora Haškog tribunala.

Murtezi je prošle sedmice, nakon što se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optužnice, obavestio svog branioca da on nije "taj Murtezi" za kojeg se tvrdi da je bio pripadnik OVK i stražar u logoru Lapušnik. Branilac je o tome odmah obavestio sudije, sekretarijat i tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu. Murtezi je pristao na intervju sa istražiteljima i u trodnevnim razgovorima je, kako je na današnjoj raspravi istakao tužilac Endrju Kejli/Andrew Calley, bio prilično kooperativan.

Do zabune je, po svemu sudeći, došlo zbog toga što niko od svedoka zločina u logoru Lapušnik nije znao ime, već samo nadimak, stražara koji je počinio dela pripisana Murteziju. U optužnici se navodi da je nadimak Agima Murtezija "Murizi", a optuženi je na prvom pojavljivanju rekao da je njegov nadimak "Gime."

Na osnovu onoga što je čulo od optuženog i saznanja do kojih je došlo u dodatnoj istrazi u Hagu i na Kosovu, tužilaštvo je zaključilo da neće biti u stanju da izvan razumne sumnje dokaže krivicu Agima Murtezija za zločine koji su mu pripisani. "Postoji poprilična sumnja da je osoba koja je pred vama odgovorna za zločine opisane u optužnici" - rekao je danas tužilac u odgovoru na jedno od pitanja kineskog sudije Liu Dachuna/Daqun. Tužilaštvo je zato zatražilo povlačenje optužnice, uz rezervu da, ukoliko u budućoj istrazi dodje do novih dokaza, može ponovo da optuži Murtezija.

Na raspravi koja je danas održana povodom zahteva za povlačenje optužnice, odbrana se protivila pomenutoj "rezervi", ističući da Murtezi ne može da bude ponovo optužen za iste zločine.

Sudija Daćun je prihvatio zahtev tužilaštva za povlačenje optužnice i naložio da se Agim Murtezi odmah oslobodi iz pritvora. O tome da li se optužnica povlači sa rezervom ili bez nje, sudija će se izjasniti naknadno, kada prouči sve relevantne činjenice ovog slučaja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde