HomeFATMIR LIMAJ PORIČE KRIVICU ZA ZLOČINE U LAPUŠNIKU
Bivši "Komandant Ćeliku" i sadašnji poslanik parlamenta Kosova izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 9 tačaka optužnice za zločine nad srpskim i albanskim civilima

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

Fatmir Limaj, zvani "Komandant Ćeliku" - bivši zapovednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u regionu Drenice - izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad srpskim i albanskim civilima, zatočenim izmedju maja i jula 1998. u logoru Lapušnik kod Glogovca. Četiri tačke optužnice terete ga za zločine protiv čovečnosti, a pet za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tokom čitanja optužnice Limaj je nekoliko puta odmahivao glavom, posebno na navode o njegovoj ličnoj odgovornosti - zato što je "planirao, podsticao ili naredio zločine" nad zatočenicima Lapušnika. Na sličan način je reagovao i na deo optužnice u kojem se tvrdi da je krajem jula 1998., nakon što su srpske snage zauzele područje oko Lapušnika, lično izdao naredjenje Haradinu Balji, nakon čega je ubijeno 11 albanskih civila koji su iz logora odvedeni na obližnju planinu Beriša. Osim za ličnu, Limaj se tereti i po osnovu "komandne odgovornosti", zato što nije sprečio ili kaznio zločine koje su izvršili njegovi potčinjeni.

Optužnica tereti Fatmira Limaja, Haradina Balju i Isaka Musliju za protivpravno zatvaranje najmanje 35 srpskih i albanskih civila u logoru Lapušnik, kao i za ubistava, mučenja i nečovečna postupanja sa zatočenicima. U tri aneksa optužnice navedana su imena 22 ubijena civila, od kojih su 9 Srbi a 13 Albanaci, koji su se suprotstavljali OVK ili su bili osumnjičeni za "kolaboraciju sa Srbima".

"Komandant Ćeliku" je jedan od istaknutijih zapovednika OVK iz perioda sukoba na Kosovu, 1998. i 1999. godine. Nakon rata i raspuštanja OVK Fatmir Limaj se posvetio politici: postao je potpredsednik Demokratske partije Kosova koju je osnovao Hašim Tači/Hashim Thaci, bio je jedan od kandidata za gradonačelnika Prištine i izabran je za poslanika u parlamentu Kosova.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde