HomePRVO IZJAŠNJAVANJE OPTUŽENIH KOSOVSKIH ALBANACA
Trojica bivših pripadnika OVK - Haradin Bala, Isak Musliu i Agim Murtezi - izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice koja ih tereti za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik kod Glogovca

Pred Haškim tribunalom se danas prvi put čulo "I pa fajshem", što na albanskom znači "nisam kriv." Haradin Bala, Isak Musliu i Agim Murtezi, bivši pripadnici OVK, izjasnili su se tako po svim tačkama optužnice koja ih tereti za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik kod Glogovca. Bala se tereti sa ukupno 9 a Musliu i Murtezi sa po 7 tačaka zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Bivše pripadnike OVK su u ponedeljak, na osnovu zapečaćene optužnice, uhapsili pripadnici KFOR. Pošto su imali relativno malo vremena da se o optužbama konsultuju sa advokatima koje im je dodelio Sekretarijat tribunala, kineski sudija Liu Dačun/Daqun je naložio da im se pred sudom pročitaju članovi Statuta koji govore o pravima optuženih, kao i čitava optužnica.

Bala, Musliu i Murtezi se terete da su od maja do kraja jula 1998. bili zapovednici ili stražari u zatočeničkom logoru Lapušnik, u kojem su pripadnici OVK držali otete Srbe i Albance osumnjičene za "kolaboraciju" sa Srbima. Optuženi su za nezakonito zatočavanje, mučenje i surovo postupanje sa zatočenicima, kao i za ubistvo 22 civila, od kojih su 9 bili Srbi, a 13 Albanci.

Prvooptuženi Fatmir Limaj, poslanik kosovskog Parlamenta i bivši zapovednik OVK u regionu Glogovca, uhapšen je u utorak u Kranjskoj Gori i trenutno u zatvoru u Radovljici čeka na okončanje pravne procedure za transfer u Hag, tako da će se naknadno izjasniti o navodima optužnice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 135

KOSOVSKA ISTRAGA: Prvi pripadnici OVK pred Haškim tribunalom
MALA, MOBILNA, UBITAČNA I DISKRETNA: Kapetan Dragan raportira Slobodanu Miloševiću o "Crvenim beretkama"
NOVOZELANDSKA VERZIJA: Ko je na koga pucao u Sarajevu?
OSAM MESECI "ZA DŽABE": Zoran Žigić ponovo ostao bez branioca