HomePRVI KOSOVSKI ALBANCI U PRITVORU TRIBUNALA
Trojica bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u zatvoru-logoru Lapušnik, prebačena u pritvor tribunala. Četvrti optuženi, član Parlamenta Kosova Fatmir Limaj, otputovao na službeni put dvadesetak dana nakon što je KFOR dobio nalog za njegovo hapšenje - Izjave glavnog tužioca i njenog zamenika

Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunalaCarla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala

Bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova Haradin Bala, Isak Musliu i Agim Murtezi prebačeni su danas u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen - saopšteno je u sedištu Haškog tribunala. Njih trojicu su juče na Kosovu uhapsili pripadnici KFOR, na osnovu zapečaćene optužnice koja ih tereti za zločine nad srpskim i albanskim civilima, počinjene 1998. u zatvoru Lapušnik u opštini Glogovac.

Za iste zločine optužen je i Fatmir Limaj, bivši zapovednik OVK i sadašnji član Parlamenta Kosova. Za njega se, medjutim, ispostavilo da je prošlog petka, 14. februara, napustio Kosovo i redovnim letom sa prištinskog aerodroma otputovao na službeni put u inostranstvo. Pošto nije znao da je optužen, Limaj nije bežao: jednostavno je kupio kartu, prošao kroz pasošku kontrolu kao i svi drugi putnici i otputovao.

Za optužnicu je, medjutim, znao KFOR, i to dvadesetak dana pre nego što je Limaj otputovao iz Prištine. Glavni tužilac Karla/Carla del Ponte smatra tu činjenicu - "skandaloznom". U izjavi, objavljenoj danas posle podne u Podgorici, Del Ponte ističe da joj je "potpuno neshvatljivo da je Fatmiru Limaju, članu Parlamenta, javnoj ličnosti, moglo da bude dozvoljeno da tako lako napusti Kosovo, dve i po nedelje nakon što je KFOR dobio optužnicu i nalog za njegovo hapšenje".

Fatmir Limaj je prvooptuženi sa optužnice za zatvor-logor Lapušnik koju je 24 januara ove godine potvrdio i stavio pod pečat egipatski sudija El-Mahdi. Limaj i Bala se terete sa po devet, a Musliu i Murtezi sa po sedam tačaka zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, zbog ubistava, torture i nečovečnog postupanja sa zatočenicima Lapušnika. Sva četvorica terete se po osnovu pojedinačne krivične odgovornosti za zločine koje su lično počinili, a Limaj se, kao zapovednik OVK i zatvora Lapušnik, tereti i po principu komandne odgovornosti, za zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. U dodacima optužbe navode se imena 22 ubijena zatočenika, medju kojima je 9 Srba i 13 Albanaca.

"Ova optužnica obradjuje samo jedan od aspekata naše kosovske istrage i svakako ne predstavlja našu poslednju reč o aktivnostima Oslobodilačke vojske Kosova" - izjavio je danas agenciji SENSE zamenik glavnog tužioca Grejem Bluit. Prikupljenje dokaza o tim slučajevima se, prema Bluitu, pokazalo težim nego što se očekivalo, zbog "oklevanja svedoka - kosovskih Albanaca - da daju izjave istražiteljima i dodju u Hag da svedoče". S druge strane, dodao je Bluit, materijal koji tužilaštvu dostavljaju srpske vlasti je "opšteg karaktera i više se odnosi na pozadinu kosovskih zbivanja, tako da ne omogućava da se identifikuju počinioci zločina i svedoci koji bi o njima mogli da daju iskaze istražiteljima ili da o tome svedoče pred sudom." (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 135

KOSOVSKA ISTRAGA: Prvi pripadnici OVK pred Haškim tribunalom
MALA, MOBILNA, UBITAČNA I DISKRETNA: Kapetan Dragan raportira Slobodanu Miloševiću o "Crvenim beretkama"
NOVOZELANDSKA VERZIJA: Ko je na koga pucao u Sarajevu?
OSAM MESECI "ZA DŽABE": Zoran Žigić ponovo ostao bez branioca