HomeZLOČINCI ILI “ŽRTVENI JARCI”?
Kao jedini optuženi za kosovske zločine iz 1998. godine, trojica pripadnika OVK na optuženičkoj klupi su, rekao je u svojoj uvodnoj izjavi prvooptuženi Fatmir Limaj, “žrtveni jarci” kojima tužilaštvo “ispunjava želje Beograda”

Fatmir Limaj u sudnici TribunalaFatmir Limaj u sudnici Tribunala

“Da li se ovde sudi zločincima ili žrtvama?” – retorički se danas, pred sudom, upitao Fatmir Limaj, prvooptuženi na upravo započetom sudjenju trojici bivših zapovednika i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se terete za zločine nad srpskim i albanskim zatočenicima logora Lapušnik, izmedju maja i jula 1998. godine.

Polemišući sa tužiocem koji je u jučerašnjoj uvodnoj reči podsetio da su za zločine srpskih snaga na Kosovu podignute dve optužnice: prva protiv Slobodana Miloševića i njegovih najbližih saradnika Milutinovića, Šainovića i Ojdanića, a druga protiv četvorice generala srpske vojske i policije, Limaj je ukazao da obe te optužnice pokrivaju period od januara do jula 1999., a da niko nije optužen za zločine koji su počinjeni tokom 1998. godine. A u toj je godini, prema podacima nevladinih organizacija na koje se pozvao Limaj, na Kosovu ubijeno oko 3.000 ljudi.

Tužilaštvo Haškog tribunala je, nastavio je Limaj u svojoj uvodnoj izjavi, “zatvorilo oči pred tim zločinima i oprostilo je srpskim snagama, a s druge strane je po svaku cenu nastojalo da optuži OVK za dogadjaje iz 1998. godine.” Po njemu, radi se o “pokušaju da se revidira istorija Kosova”, i to na osnovu podataka koje tužilaštvu dostavljaju srpske vlasti i svedočenjima pripadnika i zapovednika srpskih snaga koje su činile zločine na Kosovu, a koji će sada “doći u Hag da iznose dokaze protiv žrtava.” Kao jedini optuženi za kosovske zločine iz 1998. godine, trojica pripadnika OVK na optuženičkoj klupi su, po Limaju, “žrtveni jarci” kojima tužilaštvo “ispunjava želje Beograda.”

Mada je njegov branilac najavio da će uvodna izjava optuženog trajati 20 do 30 minuta, Limaj je govorio puna dva sata o svom teškom detinjstvu, o studentskim godinama obeleženim policijskom represijom i kršenjima ljudskih prava, o jednogodišnjem izgnanstvu u Švajcarskoj i povratku na Kosovo, u martu 1998. i pristupanju OVK.

Od značaja za Limajevu odbranu mogla bi da bude njegova tvrdnja da je, u maju 1998., na čitavom Kosovu bilo oko 200 pripadnika OVK, dok je njegova jedinica sa štabom u Klečki brojala samo sedam boraca. Prema optužnici, Limaj je od maja do kraja jula 1998. bio regionalni komandant OVK u području Lapušnika, sa štabom u Klečki, i pod njegovom je komandom bila jedinica koja je obezbedjivala logor za srpske i albanske civile. Mada je tužilac, u okviru jučerašnje uvodne reči, prikazao video snimak iz juna 1998. u kojem Limaj govori o OVK kao o “organizovanoj vojnoj i političkoj strukturi”, optuženi je danas tvrdio da u vreme na koje se odnosi optužnica OVK “nije bila organizovana na vojni način”, da su postojale samo “jedinice po različitim selima” i da su komandanti bili odgovorni samo za svoja lokalna područja.

Budući da se radilo o izjavi koju je optuženi dao bez zakletve i bez ispitivanja ud strane tužioca ili sudija, da bi ove Limajeve tvrdnje imale dokaznu vrednost odbrana će u nastavku postupka morati da prezentira dokaze kojima će ih potkrepiti.

Za sutra je predvidjena uvodna reč odbrane Isaka Musliua, dok će odbrana trećeg optuženog – Haradina Bale – svoju uvodnu reč održati na početku dokaznog postupka odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"