HomeIZDAJNIK I ŠPIJUNI
Ruski novinar koga su pripadnici OVK na kratko zatočili 20. jula 1998., opisao kako je poslednji put video svog prevodioca Šabana Hotija iz Prištine

Oleg Sefjulin, svjedok na sudjenju LimajuOleg Sefjulin, svjedok na sudjenju Limaju

Novinar ruske državne televizije Oleg Sefjulin je 20. jula 1998. godine zaustavljen na kontrolnom punktu OVK kod Lapušnika i odveden na obližnju farmu na kojoj je prema optužnici protiv Fatmira Limaja, Isaka Musliua i Haradina Bale bio improvizovan logor za otete Srbe i Albance osumnjičene da saradjuju sa srpskim vlastima. Zajedno sa Sejfulinom, u Lapušnik su tog dana odvedeni i Šaban Hoti, profesor ruskog jezika iz Prištine koji je bio prevodilac ruske ekipe, kao i kamerman Aleksandar Galanov i tonski snimatelj Viktor Manajev.

Svedok je opisao kako su ih vojnici OVK zarobili zato što su se, i posle naredbe da se“vrate odakle su došli”, zadržali u blizini njihovog kontrolnog punkta na putu Priština – Peć kod Lapušnika. “Bili su naoružani, neki u civilu a neki u maskirnim uniformama”, opisao je Sejfulin pripadnike OVK i rekao kako njegovo objašnjenje da imaju dozvolu da izveštavaju sa Kosova nije pomoglo.

Nakon što su odvedeni “u jednu kuću u Lapušniku” rekao je Sejfulin, Šaban Hoti je odvojen ali ga je ponovo video kada je prevodio njihov razgovor sa “čovekom u urednoj uniformi koji delovao kao komandant”. Hoti je prema svedokovom opisu bio vidno pretučen, “sa tragovima krvi na pantalonama i cipelama” i veoma uplašen. “Tresao se od straha”, rekao je Sejfulin.

Ruski novinar i njegova ekipa i sami su bili uplašeni, jer su im vojnici OVK govorili da oni “kao Rusi saradjuju sa Srbima, da su sigurno špijuni te da će morati da ih ubiju”. Kada su pitali šta će biti sa Hotijem, rečeno im je da će on “morati sada da se bori zajedno sa njima da bi dokazao da je na njihovoj strani ili će biti ubijen”.

Sejfulin i njegovi saradnici su iste noći oslobodjeni. Vraćena im je televizijska oprema, automobil kojim su putovali, ali ne i snimci koje su napravili pre hapšenja. Prevodioca Šabana Hotija vise nisu videli. Njegovo ime je na spisku 22 ubijena Srba i Albanca, koji je priložen optužnici protiv trojice bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u Lapušniku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"