HomeŽENE MEĐU “POSETIOCIMA” LOGORA LAPUŠNIK
Zaštićeni svedok identifikovao optuzenog Haradina Balu kao “čoveka koji ga je tukao” u Lapušniku i koji je puštao “posetioce logora”, medju kojima su bile i žene, da zlostavljaju zatočenike

Isak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici TribunalaIsak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala

Sudjenje bivšim pripadnicima OVK Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali nastavljeno je danas iskazom zaštićenog svedoka – Albanca sa Kosova koji je mesec dana bio zatočen u logoru Lapušnik. Značajan deo njegovog svedočenja odvijao se na takozvanim “privatnim sednicama.”

U delu svedočenja koji je bio dostupan javnosti, svedok je opisao kako je u leto 1998. godine sa još nekoliko ljudi bio zatvoren u štali na farmi u Lapušniku gde su lancima privezani za hranilicu za stoku. Više puta je bio pretučen. Prvi put ga je drvenom palicom sve “dok se nije onesvestio” tukao logorski stražar zvani Šalja, što je, kako tvrdi tužilaštvo, nadimak optuženog Haradina Bale. Šalja je takodje, tvrdi svedok, otvarao vrata “drugim ljudima koji su ulazili u štalu i zlostavljali zatvorenike.” Jednom prilikom su ga, tvrdi svedok, tukle i dve žene koje su bile medju “posetiocima logora.”

Na fotografijama koje mu je pokazao tužilac svedok je prepoznao farmu u Lapušniku i štalu u kojoj je bio zatočen. Opisao je da je tek pri napuštanju logora, kada su im skinuti povezi sa očiju, shvatio gde se nalazi. Rekao je da je u Lapušniku pre toga bio više puta i da je poznavao “svaki njegov kutak”.

Tokom zatočeništva, svedok je u više navrata čuo i za čoveka sa nadimkom Čerćiz ali tu osobu, kaže, “nije poznavao”. Čerćiz je, inače, bilo “ratno ime” optuženog Isaka Musliua. Šalju je opisao kao čoveka srednjeg rasta tamnije puti koji je bio star oko 56 godina i “verovatno” imao brkove. Poslednji put ga je video kada je, zajedno sa čovekom po imenu Murtezi, zatočenike izveo iz štale u Lapušniku i sproveo ih do jednog proplanka na planini Beriša. Svedok je bio u grupi od 9 zatočenika koji su odvedeni traktorom do Kremirovaca gde su “držani do jutra”, a nakon toga oslobodjeni. Prema optužnici, na proplanku je ostalo i streljano 12 zatočenika iz Lapušnika.

Na zahtev tužioca svedok je u sudnici identifikovao optuženog Haradina Balu kao čoveka sa nadimkom Šalja. On nije poricao da je optuženog video i na televiziji ali je ostao pri stavu da je reč o čoveku koga je prvo video u Lapušniku i koji ga je tukao dok je bio zatočen.

Branilac Haradina Balje američki advokat Gregor Gaj Smit /Guy Smith je medjutim insistirao na tome da je svedok prepoznao optuženog zahvaljujući televizijskim izveštajima sa sudjenja. Na njegovu sugestiju da je “Balu video na televiziji” svedok je odgovorio: “Ne, video sam ga kad me je tukao”.

Na kraju ovog svedočenje predsedavajući sudija Kevin Parker saopštio je da će sudjenje Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali biti nastavljeno 13. januara sledeće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 217

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na slučaj Darija Kordića i Marija Čerkeza
MIT ILI STVARNOST: Nije Velika ali jeste Nešto Veća Srbija
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi protestuje protiv svedoka optužbe
ŽRTVE LAPUŠNIKA: Ruski "špijuni" i albanski "izdajnici"
ZNAČENJE RIJEČI: Da li su se mudžahedini sami angažirali u Bosni
NASTAVAK ILI POČETAK: Krajišnik traži novo suđenje sa novim sudijom
IZJAŠNJAVANJE: Miroslav Bralo 21 put "nije kriv"