HomeNORAC SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Po nalogu pred-raspravnog vijeća, Norac je jutros prebačen iz zatvora u Hrvatskoj kako bi u sudnici Tribunala saslušao optužnicu i o njoj se izjasnio. On se osjeća nevinim po svim točkama optužnice za Medački džep. Optuženi će u najkraćem roku biti vraćen u Hrvatsku gdje odslužuje zatvorsku kaznu.

Mirko Norac u sudnici TribunalaMirko Norac u sudnici Tribunala

Mirko Norac, general HV koji je optužen za zločine nad srpskim stanovništvom Medačkog džepa, izjasnio se danas u Den Haagu da se ne osjeća krivim ni jednoj točki optužnice.

Po nalogu pred-raspravnog vijeća, Norac je jutros prebačen iz zatvora u Hrvatskoj kako bi u sudnici Tribunala, pred kineskim sucem Liu Daqunom/Daćun zaduženim za slučaj Norac, saslušao optužnicu i o njoj se izjasnio.

U periodu od 9. do 17. septembra 1993., tokom vojne operacije HV u Medačkom džepu, južno od Gospića, “ubijeno je najmanje 29 srpskih civila, a drugi su pretrpjeli teške ozljede”, navodi se u optužnici. Neke su žrtve sakaćene ili vučene automobilom po cesti, a jedna je žena živa spaljena, navodi optužnica. “Mnogi od ubijenih su bili žene i starije osobe. Hrvatske snage su uz to ubile najmanje pet zarobljenih srpskih vojnika.” U operaciji je uništeno i spaljeno oko 164 kuće i 148 staja i gospodarskih zgrada, a imovina Srba opljačkana.

Norac je u vrijeme tih zločina zapovijedao 9. gardijskom brigadom HV, glavnom postrojbom u operaciji osvajanja džepa. Po principu individualne i zapovjedne odgovornosti, on se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nakon izjašnjavanja, sudac Liu je naložio da optuženi odmah bude vraćen u Hrvatsku, budući da su to podržale i obrana i optužba. Norac u riječkom zatvoru trenutno odslužuje 12-godišnju kaznu za zločine počinjene 1991. nad srpskim civilima u Gospiću. Sudac Liu je naložio da Norcu u hrvatskom zatvoru moraju biti osigurani uvjeti sukladni Tribunalovim pravilima o pritvoru.

Sudsko vijeće se još mora izjasniti o zahtjevu tužitelja da se spoje optužnice protiv Norca i Rahima Ademija, umirovljenog generala HV kojeg se tereti za iste zločine. Vijeće bi željelo tu odluku donijeti do konca ovog mjeseca, ali će to ovisiti o brzini objelodanjivanja tužiteljevih dokaznih materijala obrani, koja potom ima rok od 14 dana da odgovori na zahtjev o spajanju optužnica. Tužiteljstvo je u tom zahtjevu najavilo da će tražiti prepuštanje ovih predmeta hrvatskom pravosudju, ali takav zahtjev zasad još nije uložilo pred-raspravnom vijeću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 198

ODBRANA ZDRAVLJA: Otvorena procedura da se Miloševiću imenuje branilac
IZJAŠNJAVANJE: Mirko Norac u jednodnevnoj poseti Hagu
AGRESIJA ILI SAMOODBRANA - Odbrana dokazuje da je Dubrovnik bio legitimni vojni cilj
KNJIGA DEŽURNOG OFICIRA: "Bezvezna izjava napisana u afektu"
OMARSKA I KERATERM: Krajem godine peto suđenje za prijedorske logore
BEGUNCI: Del Ponte i dalje uverena u skori dolazak Karadžića i Mladića