HomeSUĐENJE ADEMIJU I NORCU U HRVATSKOJ
Vijeće za prosljeđivanje predmeta prihvatilo je prijedlog glavne tužiteljice da suđenje za zločine u Medačkom džepu 1993. godine bude prepušteno hrvatskom pravosuđu

Rahim Ademi u sudnici TribunalaRahim Ademi u sudnici Tribunala

Predmet Rahima Ademija i Mirka Norca prepušten je hrvatskom pravosuđu, odlukom Vijeća za prosljeđivanje predmeta. To je prvi predmet šta ga je Tribunal prepustio Hrvatskoj.

Ademi i Norac su optuženi za zločine počinjene nad srpskim civilima u Medačkom džepu, kod Gospića, u jesen 1993. godine. Norac je u vrijeme tih zločina zapovijedao 9. gardijskom brigadom HV, a Ademi je bio zapovjednik svih jedinica na gospićkom području.

Ademiju je, nakon dobrovoljne predaje 2001. godine, Tribunal dopustio da početak suđenja čeka na slobodi, dok je Norac, nakon izjašnjavanja pred Tribunalom 2004. godine, vraćen u zatvor u Hrvatskoj, gdje odsluženje kaznu za druge zločine.

Ocijenivši da će optuženi u Hrvatskoj imati pravedno suđenje te da će svjedoci imati potrebnu zaštitu, Vijeće za prosljeđivanje predmeta je prihvatilo prijedlog tužiteljstva da se slučaj prepusti Hrvatskoj. Međutim, Vijeće napominje da očekuje regularne izvještaje tužiteljstva o toku sudskog postupka u Hrvatskoj (prvo nakon mjesec i pol, a potom svaka tri mjeseca), te podsjeća da predmet može biti vraćen pred Tribunal.

U roku od 30 dana, ured Carle/Karle Del Ponte treba hrvatskom tužiteljstvu predati sav dokazni materijal vezan uz ovaj predmet.

Nakon što je glavna tužiteljica povukla prijedlog da se suđenje za zločine u Vukovaru prepusti Hrvatskoj ili SCG, slučaj Ademi/Norac je ostao jedini koji je predložen za transfer u Hrvatsku. Svi drugi predmeti koji su dosad predloženi za prosljeđivanje, tiču se zločina u BiH i predloženi su za prosljeđivanje pravosuđu te zemlje (premda u nekim slučajevima obrane optuženih predlažu suđenje u SCG i Hrvatskoj).Fotografije
Rahim Ademi u sudnici Tribunala
Mirko Norac u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 247

SMRTONOSNO ORUŽJE: Kako je Vukovar "oslobađan" od lažnih Hrvata
MEDAČKI DŽEP: Ademiju i Norcu će se suditi u Hrvatskoj
"SREBRENIČKE HRONIKE": Istorije se pišu da bi se lagalo
LISTA ČEKANJA: Milan Martić – rekorder
ODBROJAVANJE: Još samo sedam haških begunaca