HomeDOMAĆA SUĐENJA POD NADZOROM HAŠKOG TUŽITELJSTVA
Sudsko vijeće koje odlučuje o prebacivanju slučaja Rahima Ademija i Mirka Norca tražilo od strana u postupku da preciziraju kako bi teklo suđenje u Hrvatskoj. Haško tužiteljstvo odgovara da će pratiti postupak u Hrvatskoj i da će tražiti da se predmet vrati Tribunalu... ako dođe do neprihvatljivih razmimoilaženja

Mirko Norac u sudnici TribunalaMirko Norac u sudnici Tribunala

Unutar Ureda tužitelja nedavno je formiran “tranzicijski tim” koji će se brinuti o tome da prijenos predmeta s Tribunala nacionalnim pravosuđima teče “efikasno i bez nepotrebnih prepreka”. Glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte o tome je obavijestila posebno sudsko vijeće koje razmatra zahtjev za prebacivanjem slučaja Rahima Ademija i Mirka Norca hrvatskom pravosuđu. To je vijeće prošlog mjeseca uputilo tužiteljstvu i obrani niz pitanja u kojima traži da se precizira kako bi teklo suđenje u Hrvatskoj.

“Tužiteljstvo trenutno razmatra kako organizirati program monitoringa postupaka pred domaćim pravosuđima, koji bi bio provođen u organizaciji OESS”, navodi se u danas objavljenom podnesku Carle Del Ponte.

Haški tužitelji će pratiti pripreme hrvatskog pravosuđa za suđenje Ademiju i Norcu i ako zaključe da ‘hrvatska’ optužnica i postupak nisu u skladu s praksom Tribunalovog tužiteljstva, odnosno ako ne budu točno odražavali haške optužbe, tada će tražiti da predmet bude vraćen Tribunalu. Promjena u optužnici može biti, ali one moraju biti prihvatljive tužiteljstvu Tribunala.

Iako navodi da je “bilo teškoća” u suradnji pravosuđa Hrvatske, BiH i SCG, Del Ponte vjeruje da bi “nedavno sklopljeni sporazumi između tih zemalja trebali potaknuti suradnju među njihovim pravosuđima i organima gonjenja.” Premda takva praksa još nije razvijena, države bi u budućnosti mogle od Tribunala tražiti da uputi dodatne naloge tužiteljstvima druge države da bi se razriješili eventualni problemi u suradnji, dodaje se u podnesku.

Inače, ako slučaj Ademi-Norac bude prebačen Hrvatskoj, haško tužiteljstvo smatra da u postupku treba biti primijenjen Kazneni zakon RH iz 1993. godine – dakle iz perioda kad su počinjeni zločini u Medačkom džepu koji se stavljaju na teret dvojici generala HV. To znači da bi maksimalne kazne mogle biti 20 godina zatvora.

Sljedeće sedmice će se održati usmena rasprava o spomenutim i drugim pitanjima vezanim za mogući transfer Norca i Ademija. Na raspravi će sudjelovati tužitelji, obrana, predstavnici Hrvatske te dva profesora prava kao “prijatelji suda”. Optuženici neće biti na ovom saslušanju: Ademi je na privremenoj slobodi, a Norac u hrvatskom zatvoru odslužuje kaznu za zločine u Gospiću iz 1991. godine.

Slučaj Ademi-Norac je prvi predmet čiji je transfer zatražila Carla Del Ponte, u skladu sa strategijom da optuženike srednjeg i nižeg ranga prepusti domaćim sudovima kako bi Tribunal mogao do kraja 2008. godine završiti sve prvostupanjske postupke. Dosad je tužiteljstvo predložilo transfer osam predmeta, s ukupno 18 optuženika. Suci još nisu odobrili nijedan transfer a iz niza upitnika koje su dosad uputili stranama u postupku i državama može se zaključiti da žele detaljno utvrditi sve preduvjete za takav korak.Fotografije
Mirko Norac u sudnici Tribunala
Rahim Ademi u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu