HomeGENERAL MIRKO NORAC SLEDEĆE SEDMICE U HAGU
Nalog hrvatskim vlastima da optuženog generala prebace u Holandiju. Prvo pojavljivanje pred Tribunalom zakazano za četvrtak 8. jula u 16 časova

Mirko NoracMirko Norac

General Mirko Norac pojaviće se sledeće sedmice pred sudijama Tribunala, kako bi se izjasnio o navodima optužnice koja ga tereti za zločine nad srpskim civilima, počinjene u septembru 1993. u selima i zaseocima Medačkog džepa, kraj Gospića. Norac je, trenutno, na izdržavanju kazne od 12 godina zatvora, koju mu je izrekao Županijski sud u Rijeci zbog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine.

Raspravno veće I je, kako je danas saopšteno u Tribunalu, izdalo nalog hrvatskim vlastima da 8. jula 2004. prebace Norca do amsterdamskog aerodroma, gde će ga predati holandskim vlastima koje će ga odmah sprovesti do Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu/Scheveningen. Prvo stupanje optuženog pred sudije zakazano je za četvrtak 8. jula u 16 časova.

Za zločine u Medačkom džepu pored Mirka Norca optužen je i general Rahim Ademi, koji se dobrovoljno predao Tribunalu i početak sudjenja čeka na privremenoj slobodi. Tužilaštvo je u medjuvremenu podnelo zahtev za spajanje njihovih optužnica, kako bi im se zajedno sudilo. Tužilaštvo je, takodje, najavilo da će preporučiti da se slučaj Norac-Ademi prepusti hrvatskom pravosudju, ali konačnu reč o tome imaju sudije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 197

IN MEMORIAM: Odlazak sudije Ričarda Meja
ZLOČIN, PRIZNANJE I KAZNA: Trinaest godina zatvora Milanu Babiću
ISTRAGA POD LUPOM: Površno traganje za "oslobađajućim dokazima"
ODBRANA MAJORA JOKIĆA: Štapski oficir bez ovlašćenja i ambicija
DUBROVAČKA PREPUCAVANJA: Odbrana generala najavljuje da će raskrinkati admirala
STANDARDNA PROCEDURA: Postoji li nenasilno etničko čišćenje?
DR. ISMET CERIĆ: Kako je sestra Elvira spasila doktora Karadžića