HomeNOVA HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV MIRKA NORCA
Nakon generala Janka Bobetka i Rahima Ademija, za zločine u Medačkom džepu optužen i Norac. Tužilaštvo najavljuje spajanje predmeta Ademija i Norca i ustupanje njihovog slučaja hrvatskom pravosudju.

Mirko NoracMirko Norac

General Hrvatske vojske Mirko Norac optužen je za zločine koji su u septembru 1993. počinjeni nad srpskim civilima u Medačkom džepu kraj Gospića - saopšteno je danas u Haškom tribunalu. To je, inače, druga optužnica haškog tužilaštva protiv generala Norca: pre pet godina optužen je za zločine nad Srbima u Gospiću, ali je njegov slučaj prepušten hrvatskom pravosudju koje ga je, u medjuvremenu, osudilo na kaznu od 12 godina zatvora.

Novom optužnicom, koju je 20. maja 2004. potvrdio kineski sudija Liu Daćun/Daqun, Norac se tereti za zločine počinjene sredinom septembra 1993., tokom operacije Hrvatske vojske u Medačkom džepu, u čijim je selima i zaseocima do tada živelo oko 400 srpskih civila. U toj operaciji Norac je učestvovao kao komandant Devete gardijske motorizovane brigade HV. Po oba osnova odgovornosti - individualnom i komandnom - tereti se za progone srpskih civila na političkim, rasnim i verskim osnovama, ubistva, okrutno i neljudsko postupanje, pljačkanje javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje sela i zaseoka u Medačkom džepu.

Za iste zločine prethodno su optuženi generali Janko Bobetko, koji je u medjuvremenu preminuo, i Rahim Ademi, koji je privremeno oslobodjen nakon što se dobrovoljno predao Tribunalu.

Florans Artman/Florence Hartmann, predstavnica za štampu tužilaštva, najavila je danas da će tužilaštvo tražiti spajanje predmeta generala Ademija i Norca, kao i da će - u skladu sa pravilima Tribunala i strategijom za okončanje njegovog rada - podneti zahtev za ustupanje slučaja Medački džep hrvatskom pravosudju. Budući da je Norac već u zatvoru, tužilaštvo nije tražilo od sudija da izdaju nalog za hapšenje optuženog.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 192

MASAKR NA VRHPOLJSKOM MOSTRU: Kako se Raijf oprostio od života
INTERVJU SA MUDŽAHEDINOM: Šta su strani ratnici tražili u Bosni
PROCESNA SPOSOBNOST: General Strugar je sposoban za nastavak suđenja
ŽALBENA RASPRAVA: Blaže - ili strože - kazne za Kordića i Čerkeza?
KOMANDANT U SREBRENICI: Nervoza i bes generala Ratka Mladića
APEL JOVICE STANIŠIĆA: "Dajem vam reč, časni sude"
LORD ASHDOWN: Ko plaća cenu produžene slobode Radovana Karadžića