HomeHRVATSKA VLADA GARANTIRA POVRATAK GENERALA ADEMIJA
Tužitelji se protive privremenom oslobađanju generala Rahima Ademija, prvenstveno zbog propusta Hrvatske vlade da izruči optuženog generala Gotovinu - Predstavnik Zagreba tvrdi da vlada ispuniti sve uvjete Tribunala za privremeno oslobađanje Ademija

Rahim Ademi u sudnici TribunalaRahim Ademi u sudnici Tribunala

Hrvatska vlada se obavezala da će ispuniti apsolutno sve uvjete koje Tribunal postavi za eventualno privremeno oslobađanje generala Rahima Ademija, odgovarajući time na sumnje koje je u tom pogledu izrazilo tužiteljstvo. Na današnjem saslušanju o zahtjevu Ademija za privremeno puštanje na slobodu, optužba je, naime, izrazila sumnju u to da će Vlada ispuniti obavezu o hapšenju Ademija - u slučaju kad bi se on odbio vratiti u Hag - s obzirom da hrvatska policija nije uhapsila Antu Gotovinu, drugog generala Hrvatske vojske, koji je u bijegu i odbija se predati Tribunalu.

Optužnice protiv Ademija i Gotovine bile su istodobno, prošlog ljeta, dostavljene vladi u Zagrebu - prvi je optužen za zločine nad srpskim civilima u Medačkom džepu, a drugi za zločine tokom i nakon operacije "Oluja".

Potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić, koji je došao na ovu raspravu kako bi prenio garancije svoje vlade u pogledu Ademija, na kritike tužitelja je odgovorio kako "ne treba povezivati slučaj Gotovine sa slučajem Ademija, koji se dobrovoljno predao Tribunalu". Za hrvatsku vladu je suradnja s Tribunalom "od prvenstvene važnosti" i ona će "ispuniti sve uvjete za privremeno oslobađanje", tvrdi Granić.

Podršku privremenom oslobađanju Ademija u pisanom je obliku dao i hrvatski predsjednik Stipe Mesić, a na ovom se saslušanju optuženi general osobno obratio vijeću : "Jamčim svojom vojničkom čašću i dajem časnu riječ da ću se vratiti na svaki poziv Suda, kao što sam došao nakon podizanja optužnice i da ću ispuniti sve sudske naloge", rekao je Ademi dodajući kako nema namjeru "iznevjeriti povjerenje" Tribunala, vlade i predsjednika.

Sudsko vijeće danas nije dalo nikakve indicije o tome hoće li privremeno osloboditi generala HV. Najavilo je samo da će pažljivo razmotriti sve primjedbe tužitelja na manjkavosti u suradnji Hrvatske - od brzine dostave dokumenata do hapšenja optuženih - kao i garancije Granića i Ademija da će vlada poštivati apsolutno sve naloge . Koji, uz povratak optuženog, uključuju i izbjegavanje bilo kakvog kontakta sa žrtvama i svjedocima, kao i da pn neće vršiti nikakve službene dužnosti. Vijeće je tokom rasprave, ipak, tražilo da optuženi i Vlada pojasne mogu li ispuniti i neke dodatne uvjete koji nisu precizirani u Tribunalovom pravilniku. Osvrćući se na bijeg Gotovine, suci su pitali Granića može li osigurati stalni policijski nadzor nad optuženim, što je potpredsjednik vlade prihvatio. Ademija su pitali može li se suzdržati od davanja bilo kakvih izjava medijima, što je on prihvatio.

Ademijeva obrana i predstavnik hrvatske vlade drže da bi privremeno oslobađanje ovog optuženog "bilo važno za opći utisak u hrvatskoj javnosti o pravednosti Tribunala". Time se indirektno podsjetilo suce na nedavno privremeno oslobađanje četvorice bošnjačkih optuženika, kao i prethodno puštanje Biljane Plavšić i Pavla Strugara - koji su svi također dobrovoljno predali.

Kroz proceduru sličnu ovoj u "slučaju Ademi", i pred istim sudskim vijećem, dan ranije je prošao bivši admiral Jugoslavenske mornarice Milorad Jokić, optužen za granatiranje Dubrovnika, koji se, također, dobrovoljno predao Tribunalu. Budući da su, pri privremenom oslobađanju, za suce od ključne važnosti upravo garancije države u kojoj će optuženi boraviti, u slučaju Jokić je vijeće tražilo nedvosmislene garancije od predstavnika srpske vlade, ministra pravde Vladana Batića.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 88

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Sve spremno za početak suđenja
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Svjedočenja žrtava sarajevskih lažnih primirja
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Dušan Fuštar poriče krivicu
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Kako je mijenjana etnička slika Banja Luke
TRIBUNAL: Protest zbog različitog tretmana pritvorenika u dva zatvora UN