HomePRIJEDLOG ZA ZAJEDNIČKO SUDJENJE ADEMIJU I NORCU
Tužiteljstvo traži da se optužnice protiv Rahima Ademija i Mirka Norca spoje kako bi im se sudilo u zajedničkom postupku, navodeći da bi se zajedničkim sudjenjem izbjeglo dvostruko izvodjenja dokaza te bi se osigurala dosljednost presuda.

Rahim Ademi u sudnici TribunalaRahim Ademi u sudnici Tribunala

Tužiteljstvo traži da se optužnice protiv Rahima Ademija i Mirka Norca spoje kako bi im se sudilo u zajedničkom postupku. U zahtjevu kojeg su uputili nadležnom Raspravnom vijeću, tužitelji navode da se optužbe protiv ova dva bivša oficira Hrvatske vojske odnose na iste zločine - ubojstva, pljačke i uništavanja imovine Srba izvršene tokom operacije "Medački džep", u septembru 1993. godine.

Ademi i Norac su, takodjer, bili dio istog zapovjednog lanca, dodaje tužiteljstvo. Ademi je, prema optužnici, u vrijeme operacije bio vršitelj dužnosti zapovjednika Gospičkog vojnog područja, a Norac je bio zapovjednik sektora 1, odnosno borbene grupe koja je provela operaciju.

Ademi je optužen u junu 2001, nakon čega se predao Tribunalu. Početkom 2002. godine, on je privremeno oslobodjen i početak sudjenja čeka u Hrvatskoj. Optužnica protiv Norca potvrdjena je prošlog mjeseca i proslijedjena vlastima u Hrvatskoj, gdje se protiv Norca već vodi sudski postupak za zločine počinjene 1991. godine.

Tužitelji žele oba slučaja prepustiti hrvatskom pravosudju - za što će tražiti suglasnost Raspravnog vijeća koje je nadležno za te predmete. Budući da zasad nije sasvim izvjesno hoće li sudjenja biti prepuštena Hrvatskoj, tužitelji žele da se definira status tih dviju otpužnica, neovisno o budućim odlukama Vijeća o tome gdje će se suditi za zločine u Medačkom džepu.

Kao argumente za spajanje otužnica tužitelji navode da bi se zajedničkim sudjenjem izbjeglo dvostruko izvodjenja dokaza te bi se osigurala dosljednost presuda.Fotografije
Rahim Ademi u sudnici Tribunala
Mirko Norac


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 193

"DOBROVOLJNO IZGNANSTVO": Nemoćni posmatrači i nevoljni saučesnici etničkog čišćenja
VIDEO DOKAZI: Rat u Bosni iz perspektive mudžahedina
OSPORAVANJE DOKUMENATA: Da li su pjesnici pisali borbene izvještaje u Srebrenici?
TAOCI BEGUNACA: Kako je, pod firmom Radovana Karadžića, opljačkana Republika Srpska