HomeZATVOR ILI PRITVOR ZA GENERALA NORCA?
Kad Mirko Norac bude sutra izveden pred vijeće Tribunala, suci će odlučiti da li će optuženi general HV biti vraćen u zatvor u Hrvatskoj ili zadržan u pritvoru u Scheveningenu

Mirko NoracMirko Norac

Odluka o tome da li će general HV Mirko Norac, nakon izjašnjavanja o krivnji, biti vraćen u Hrvatsku ili zadržan u pritvoru Tribunala bit će objavljena sutra, kad on izadje pred sudsko vijeće.

Glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl rekao je danas da je na sudskom vijeću odluka o tome kakav će status dati optuženom Norcu, koji trenutno u Hrvatskoj izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu.

Na poziv sudaca on će sutra biti prebačen u Den Haag kako bi se izjasnio o optužnici, podignutoj u maju ove godine, koja ga tereti za zločine nad srpskim civilima počinjene u septembru 1993. u selima Medačkog džepa u Lici. On u Hrvatskoj izdržava kaznu za zločine počinjene u Gospiću 1991. godine.

Premda je već bilo slučajeva da su osobe koje su bile u zatvoru u svojoj zemlji prebačene u Den Haag kad je tužiteljstvo protiv njih podiglo optužnice (Milošević, Naletilić, Landžo, Žigić i dr.), slučaj Norac je nešto drugačiji. Mogućnost da, za razliku od drugih optuženika, nakon izjašnjavanja ne bude zadržan u pritvoru UN postoji zato što on u Hrvatskoj odslužuje kaznu za zločine čije je procesuiranje Tribunal prepustio tamošnjem pravosudju. Kao drugo, postoji mogućnost – koju je pokrenulo tužiteljstvo - da i najnoviji predmet protiv Norca, koji se bavi zločinima iz 1993., bude prepušten hrvatskom pravosudju.

Sudsko vijeće zaduženo za predmet “Medački džep” treba donijeti odluku, prvo, o statusu Norca, a potom o zahtjevu tužitelja za spajanje optužnica koje Mirka Norca i Rahima Ademija terete za zločine u Medačkom džepu, te konačno o eventualnom prepuštanju njihovih predmeta Hrvatskoj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 198

ODBRANA ZDRAVLJA: Otvorena procedura da se Miloševiću imenuje branilac
IZJAŠNJAVANJE: Mirko Norac u jednodnevnoj poseti Hagu
AGRESIJA ILI SAMOODBRANA - Odbrana dokazuje da je Dubrovnik bio legitimni vojni cilj
KNJIGA DEŽURNOG OFICIRA: "Bezvezna izjava napisana u afektu"
OMARSKA I KERATERM: Krajem godine peto suđenje za prijedorske logore
BEGUNCI: Del Ponte i dalje uverena u skori dolazak Karadžića i Mladića