HomePROBLEMI “NISU NERJEŠIVI”
Pred Tribunalom održano prvo saslušanje o ustupanju predmeta. Tužitelj, koji je predložio da se predmet Ademi/Norac prepusti Hrvatskoj, iznio je i određene bojazni, prije svega oko težine koja će u hrvatskom pravosuđu biti dana načelu “zapovjedne odgovornosti”

Olujić i Prodanović, branioci Norca i AdemijaOlujić i Prodanović, branioci Norca i Ademija

U slučaju ustupanja “predmeta Ademi i Norac” hrvatskom pravosuđu moglo bi doći do teškoća zbog neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva s praksom Tribunala, ali takvi problemi nisu nerješivi – suglasne su sve strane koje su pred posebnim sudskim vijećem danas iznosile stajališta o tome treba li, i uz koje uvjete, prepustiti Hrvatskoj suđenje za zločine u Medačkom džepu.

Predmet protiv generala Hrvatske vojske Rahima Ademija i Mirka Norca je prvi čije je ustupanje domaćem pravosuđu predložilo haško tužiteljstvo u skladu sa strategijom UN da se prvostupanjski postupci na Tribunalu okončaju 2008. godine. Stoga je i ovo bilo prvo saslušanje o toj temi ikad održano pred Haškim tribunalom. Tužitelji, obrane optuženih, predstavnici hrvatske vlade te amicus curiae/prijatelj suda potvrdili su da podržavaju ustupanje predmeta – jer će to ubrzati rad Tribunala i doprijenijeti razvoju međunarodnog prava i pravne države u zemljama kojima se ustupaju predmeti.

Tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot je - bez obzira na to što predlaže ustupanje - naveo da ima i “određene bojazni”. Ključna se odnosi na to da hrvatski zakon iz 1993. godine - po kojem bi se, prema mišljenju svih strana, trebalo suditi - ne predviđa kažnjavanje “po zapovjednoj odgovornosti”, kojemu haško tužiteljstvo daje veliki značaj.

Prema mišljenju obrane, prijatelja suda i hrvatske vlade, taj se problem može riješiti. Tužitelj predlaže da domaći sud primjeni odredbe međunarodnog prava koje definiraju zapovjednu odgovornost, što su drugi sudionici rasprave podržali, ali su također dodali da se rješenja mogu naći i unutar hrvatskog zakonodavstva, “ako se ono kreativno primjeni”.

Tužitelj je podsjetio da će postupak u Hrvatskoj, ako bude odobren, “biti pažljivo praćen od početka” i da će tužitelj tražiti da bude vraćen Tribunalu ako ga ocijeni neprihvatljivim. Također je predložio da Tribunal intervenira u slučajevima kad država koja koja je preuzela predmet ne dobije pravnu pomoć od drugih država, na primjer za pristup svjedocima ili dokumentima. Suci su dali do znanja da imaju dileme u vezi toga kakvu će, ako ikakvu, nadležnost nad predmetom imati kad ga jednom ustupe domaćem pravosuđu.

Rasprava je nastavljena poslijepodne s prijedlozima Tajništva Tribunala o tome kako prenijeti opsežni dokazni i drugi materijal s Tribunala na domaće pravosuđe.Fotografije
Olujić i Prodanović, branioci Norca i Ademija
Kenneth Scott


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 223

DIPLOMATSKA POŠTA: Šta je Beograd znao o Srebrenici
NAREĐENJE JE IZVRŠENO: Svedočenje ubice iz Grabovice
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Ko "obrađuje" svjedoke protiv OVK
SVJEDOK ZA OBE STRANE: Devet meseci pakla doktora Mujkanovića
USTUPANJE PREDMETA: Gdje će se suditi generalima Ademiju i Norcu
NI KRIV NI NEVIN: Savo Todović odbio da se izjasni o optužnici