HomeSUCI TRAŽE "PRECIZIRANJE OPTUŽNICE" PROTIV GENERALA ADEMIJA
Sudsko vijeće naložilo da tužitelji preciziraju optužnicu protiv generala HV Rahima Ademija, optuženog za zločine nad Srbima u Medačkom džepu – U toku objavljivanje tužiteljevog dokaznog materijala

Predsjednik Haškog tribunala će ovog mjeseca imenovati novo sudsko vijeće koje će voditi slučaj generala Hrvatske vojske (HV) Rahima Ademija, optuženog za zločine na srpskim stanovništvom Medačkog džepa kod Gospića.

U očekivanju smjene sudaca, dosadašnje pred-raspravno vijeće je donijelo odluku da optužba mora dodatno precizirati optužnicu protiv generala koji je, po načelu zapovjedne odgovornosti, optužen za ubojstva i progon Srba počinjenih u rujnu/septembru 1993. Nakon što je advokat Čedo Prodanović prije dva mjeseca prigovorio da je optužnica "nejasna", sudsko vijeće je naložilo optužbi da predoči sve materijalne činjenice na kojima će zasnivati optužbu za progon, potom da precizira imena nekih žrtava kao i mjesta pogibije svih žrtava koje se spominju u optužnici, te da iznese dodatne detalje o drugim zločinima iz optužnice.

Paralelno s procesom razjašnjavanja optužnice, teče i proces objavljivanja tužiteljevog dokaznog materijala na kojemu se optužnica temelji. "Dosad smo dostavili 50 izjava svjedoka, a dostavit ćemo ih još 50", rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji tužitelj Mark Ierace/Ijreis i dodao će obrani dostaviti ukupno 200 dokumenata, 15 video traka i 600 fotografija, te forenzičke nalaze. Optužba očekuje da će do početka suđenja u hrvatskim arhivama pronaći još 2.000 do3.000 dodatnih dokumenata vezanih za zločine u Medačkom džepu.

Suđenje generalu Ademiju - koji se nakon objavljivanja optužnice u srpnju/julu ove godine dobrovoljno predao Tribunalu - započet će tokom sljedeće godine


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 78

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje admirala Miodraga Jokića
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Boriti se - ili umreti - u Mostaru: svedočenje britanskog novinara Jeremy Bowena
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Presuda trojici optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Blizanci Predrag i Nenad Banović prvi put pred sudijama
SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Preciziranje optužnice protiv generala Rahima Ademija
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Mitar Vasiljević se brani neznanjem: unakrsno ispitivanje optuženog od strane tužioca