HomeGENERAL RAHIM ADEMI SE PREDAO HAŠKOM TRIBUNALU
Skinut pečat sa optužnice koja generala Ademija tereti za zločine koje su snage HV pod njegovom komandom septembra 1993. izvršile nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima u Medačkom džepu, kod Gospića. Ademi - peti član "generalskog kora" Pritvorske jedinice UN

General Hrvatske vojske Rahim Ademi dobrovoljno se danas predao Haškom tribunalu. Na pisti aerodroma Shiphol/Schiphol, gde je doleteo redovnim letom "Croatia airways" na liniji Amsterdam-Zagreba, dočekalo ga je šest holandskih policajaca koji su ga odmah uveli u kombi i odvezli u pedesetak kilometara udaljenu Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningenu. Tu su mu, prvo, saopštena prava koja prema Statutu i Pravilima postupka Tribunala imaju optuženi, zatim je podvrgnut preliminarnom lekarskom pregledu, a nakon toga mu je omogućeno da telefonira porodici. Očekuje se da će se general Ademi već sutra pojaviti pred sudijama Tribunala kako bi se izjasnio da li je kriv, ili nevin, za dela kojima ga tereti tužilac.

Odmah po dolasku optuženog u pritvor Tribunala, skinut je pečat sa optužnice koja generala Ademija, u pet tačaka, tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Ti su zločini, prema tužiocu, počinjeni između 9. i 17. septembra 1993. tokom operacije Hrvatske vojske u Medačkom džepu, području južno od Gospića u čijim je selima i zaseocima u to vreme živelo oko 400 srpskih civila. U periodu relevantnom za optužnicu, general Rahim Ademi je bio vršilac dužnosti zapovednika Zbornog područja Gospić i njegova je odgovornost, kako se navodi, bila da "planira, upravlja i nadzire aktivnosti svih podređenih vojnih formacija u tom području."

Tačka 1 optužnice tereti generala Ademija za progon srpskih civila u Medačkom džepu na rasnim, političkim ili verskim osnovama. Zločin progona je, prema optužnici, počinjen protivpravnim lišavanjem života srpskih civila i zarobljenih vojnika; zatim okrutnim i nečovečnim postupanjem prema civilima i njihovim prisiljavanjem da ostave domove i trajno napuste to područje; kao i uništavanjem i pljačkanjem njihove imovine. Za ta dela, kvalifikovana kao zločin protiv čovečnosti, general Ademi je optužen po oba Statutom tribunala predviđena osnova: po osnovu lične krivične odgovornosti - zato što ih je planirao, naredio, podsticao ili na druge načine pomagao - ili, alternativno, po osnovu takozvane zapovedne odgovornosti: zato što nije sprečio ili kaznio potčinjene koji su vršili te zločine. U optužnici se navodi da je general Ademi neosporno znao za te zločine, budući da su ga o njima, pored ostalih, obavestili i predstavnici međunarodne zajednice.

Po načelu zapovedne odgovornosti - zato što nije sprečio ili kaznio - general Ademi se tereti i za ubistva najmanje 38 srpskih civila i dva zarobljena ili ranjena vojnika. U dodatku optužnice navode se imena, pol i starost 21 ubijenog civila, uglavnom iz Divosela i Ćitluka, kao i imena dvojice ubijenih vojnika. Većina ubijenih civila su žene i starije osobe, između 60 i čak 86 godina. Kao uzrok smrti se, najčešće, navode prostrelne rane, neke od žrtava su zaklane ili žive spaljene, dok su nekima odrezani prsti ili genitalije. Time što nije sprečio ta ubistva ili kaznio njihove počinioce, general Ademi je, po optužnici, počinio zločin protiv čovečnosti i prekršio zakone ili običaje ratovanja.

U preostale dve tačke optužnice, kvalifikovane kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, general Ademi se tereti za pljačkanje imovine srpskih civila i bezobzirno razaranje naselja u Medačkom džepu. U optužnici se navodi da su nakon prekida vatre 15. septembra, a pre povlačenja hrvatskih snaga 17. septembra 1993., u selima Medačkog džepa spaljene ili eksplozivom raznete najmanje 164 kuće i 148 staja i gospodarskih zgrada. Istovremeno, tvrdi se u optužnici, hrvatske snage ili civili pod njihovim nadzorom su "pljačkali imovinu srpskih civila, odnoseći sve što je imalo neku vrednost."

Uoči predaje Tribunalu, general Ademi je izjavio da se ne oseća krivim ni za jedan od zločina koje mu pripisuje optužnica. Glavni tužilac Karla/Carla del Ponte, kako je na konferenciji za novinare izjavila njena predstavnica za štampu Florans Artman/Florence Hartmann, "očekuje da će general Ademi sarađivati sa tužilaštvom i dati izjavu njegovim istražiteljima."

General Rahim Ademi je, inače, peti general u pritvoru Haškog tribunala. Pored njega, "generalski kor" pritvorske jedinice čine još general HV Tihomir Blaškić, kao i tri generala VRS: Radislav Krstić, Momir Talić i Stanislav Galić. "Pridruženi" član je Mladen Naletilić "Tuta", koji sam sebe naziva "generalom." Ne računajući one koji bi mogli da budu na zapečaćenim optužnicama, u begstvu su trenutno dva generala: Ratko Mladić i Ante Gotovina, sa čije je optužnice, kako je danas saopšteno, tužilaštvo zatražili skidanje pečata.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 65

SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Predaja i prvo pojavljivanje pred Tribunalom generala Rahima Ademija
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Prva svjedočenja o zločinima HVO u području Mostara
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Psihološki portret Damira Došena
SUĐENJE ZA MASAKR U AHMIĆIMA: Rasprava o žalbama petorice osuđenih