HomeNAKON 'NESTANKA" HRVATSKOG GENERALA NORCA
Norac je pod istragom domaćeg pravosuđa, ali Haški tribunal, ako protiv njega podigne optužnicu, može u budućnosti tražiti da mu se ustupi nadležnost nad generalom osumnjičenim za zločine nad srpskim civilima

Nakon što je Mirko Norac - umirovljeni general Hrvatske vojske, za kojim su hrvatske vlasti izdale tjeralicu - "nestao" uoči policijskog pokušaja hapšenja, pojavile su se spekulacije da bi on mogao biti u Haagu. Na Haškom tribunalu nema, međutim, nikakvih naznaka o dolasku generala koji je u Hrvatskoj pod istragom zbog zločina nad srpskim civilima u Gospiću.

Tužiteljstvo tribunala ne krije da i ono istražuje zločine nad Srbima u Hrvatskoj, ali, u skladu sa svojom istražnom politikom, neće javno potvrditi ili negirati je li zainteresirano za Norca.

Hrvatska vlada, sa svoje strane, ističe da je nalog za hapšenje izdao hrvatski sud, preciznije Županijski sud u Rijeci, te da Haag nema veze s tom istragom i pokušajem hapšenja. Norac je osumnjičen da je sudjelovao u odvođenju na likvidaciju tri skupine civila iz Gospića u listopadu/oktobru 1991.

Međutim, u slučaju da tužiteljstvo u Hagu bude zainteresirano za Norca i da prikupi dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njega, ono bi u budućnosti moglo od Hrvatske tražiti da Tribunalu ustupi nadležnost nad njegovim slučajem i da Norca - pod uvjetom da on bude pronađen i pritvoren u Hrvatskoj - preda Tribunalu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 43

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Prijedorski policajac pod unakrsnom paljbom američkog tužioca
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Stradanja bolesnih zatočenika fočanskog KP Doma
REPORTAŽA: Da li je u Račku izvršen "masakr" ili, samo, "masovno ubistvo"?
TRIBUNAL: Narednih dana tri presude Haškog tribunala