Home"SLUČAJ NORAC"
Hag nije podigao optužnicu protiv hrvatskog generala ali masovne demonstracije povodom pokušaja njegovog hapšenja pokazuju da nije problem u Haškom tribunalu već u spremnosti da se oni koji su počinili ratne zločine suoče s pravdom

Iako se ime hrvatskog generala Mirka Norca ne nalazi na njegovim optužnicama, u Haškom tribunalu se s pažnjom prate događaji u Hrvatskoj povodom pokušaja njegovog hapšenja.

Portparol tužilaštva Florans Artman (Florence Hartmann) kaže za SENSE da masovne demonstracije u znak protesta zbog hrvatskog naloga za hapšenje generala Norca pokazuju da "nije problem u Haškom sudu - već u spremnosti da se prihvati ono što se dogodilo i da se oni koji su počinili ratne zločine suoče s pravdom".

"Ne radi se dakle samo o tome hoće li to učiniti sud u Hagu ili u Zagrebu ili u Beogradu, već o tome da li postoji spremnost da se sudi onima koji su optuženi za ratne zločine", ocijenila je Artman.

Stepen saradnje zemalja bivše Jugoslavije s Haškim tribunalom jedan je od pokazatelja spremnosti aktuelnih vlasti da se u svojim zemljama suoče sa odgovornošću za ratne zločine. Drugi pokazatelj mogla bi da bude spremnost nacionalnih pravosuđa da pokrenu postupak protiv onih koje smatraju odgovornim za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što je učinjeno u slučaju generala Mirka Norca. Reagovanje dijela javnosti i nekih političkih struktura u Hrvatskoj, međutim, ne ide u prilog argumenata onih koji ističu kako je "došlo vrijeme" da se osumnjičenima za ratne zločine sudi "kod kuće".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 43

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Prijedorski policajac pod unakrsnom paljbom američkog tužioca
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Stradanja bolesnih zatočenika fočanskog KP Doma
REPORTAŽA: Da li je u Račku izvršen "masakr" ili, samo, "masovno ubistvo"?
TRIBUNAL: Narednih dana tri presude Haškog tribunala