Home"SLUČAJ NORAC" DEFINITVNO PREPUŠTEN HRVATSKOJ
Haško tužiteljstvo neće tražiti izručenje hrvatskog generala Norca zato što nije podiglo optuženicu protiv njega i zato što vjeruje da će mu sud u Hrvatskoj nepristrano suditi

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla (Karla) Del Ponte neće tražiti izručenje hrvatskog generala Mirka Norca Tribunalu i njegov slučaj prepušta hrvatskom pravosuđu, izvijestila je danas glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann (Florans Artman). Hrvatskim sudovima time je prepušteno da sudski gone Norca ne samo za zločine u Gospiću iz 1991. već i za sve druge navodne zločine počinjene u Hrvatskoj između 1991. i 1995. u kojima je on mogao sudjelovati.

Premda istražuje zločine počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj, haško tužiteljstvo dosad nije optužilo Norca i to je bio preduvjet da njegov slučaj prepusti hrvatskom pravosuđu. "To ne bi bilo moguće u slučaju da ga je tužiteljstvo već optužilo", objasnila je Hartmann. Ona u tom kontekstu dodaje da, na primjer, Slobodan Milošević i druge osobe koje je Tribunal već optužio ne mogu biti suđene na domaćim sudovima već u Hagu.

"Slučaj Norac" je prepušten domaćem pravosuđu zato što, kako je istakla Hartmann, "postoji dobra suradnja i povjerenje" između Zagreba i Haaga, "jer je nakon posjeta glavne tužiteljice Zagrebu u siječnju/januaru, suradnja Hrvatske s tužiteljstvom vraćena na pravi kolosijek i dobro teče."

Hrvatsko sudstvo Norca sumnjiči za ubojstva više grupa srpskih civila u Gospiću 1991. godine. Budući da Haški tribunal neće moći suditi svim osobama s područja bivše Jugoslavije koje su počinile ratne zločine, on želi ohrabriti domaća pravosuđa da pokrenu takve procese. U Pravilima o proceduri i dokazima se navodi da Tribunal može tražiti izručenje kad se optuženog pred domaćim sudom tereti samo za "obični", ali ne i ratni zločin, potom kad tribunal ocijeni da domaći sudski postupak nije nepristran i da služi samo da zaštiti osumnjičenog od izručenja te, konačno, kad je slučaj važan za istrage tribunala.

Tužiteljica će pomoći hrvatskim istražiteljima koliko može i dati sve korisne dokaze kojima njen ured raspolaže u slučaju Norac, napomenula je Hartmann na današnjoj konferenciji za novinare.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 44

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Prva presuda Haškog tribunala za silovanja i seksualna porobljavanja kao zločin protiv čovečnosti
"SLUČAJ ČELEBIĆI: Žalbeno veće naložilo da se izreknu nove kazne
"SLUČAJ KRNOJELAC: Dramatično svjedočenje bivšeg zatočenika KP Doma u Foči
SUĐENJE ZAZLOČINE U OMARSKOJ: Dokazni postupak odbrane Milojice Kosa
TRIBUNAL: Evropska unija podržava Haški tribunal u nastojanju da osigura saradnju svih država bivše Jugoslavije