HomeOPTUŽENI SE "PLAŠIO PRETPOSTAVLJENIH"
Na početku dokaznog postupka odbrane Dragana Jokića, na klupi za svjedoke se pojavio bivši načelnik za obavještajne poslove Zvorničke brigade Duško Vukotić

Duško Vukotić, svjedok odbrane Dragana JokićaDuško Vukotić, svjedok odbrane Dragana Jokića

"Iskreno govoreći, ne vidim mnogo relevantnosti u iskazu ovog svjedoka. Želimo doznati činjenice o vašem klijentu, a ne šta je radio sam vaš svjedok."

Tim riječima je sudija Liu Daćun/Daqun podsjetio branioca Miodraga Stojanovića o čemu bi trebalo da ispituje svjedoke odbrane Dragana Jokića, bivšeg načelnika inženjerije Zvorničke brigade VRS, optuženog za pomaganje i podržavanje srebreničkih zločina u julu 1995. Sudija ga je na to podsjetio nakon što, u prva dva i po sata ispitivanja svjedoka Duška Vukotića, branilac nije postavio ni jedno pitanje koje bi moglo da bude relevantno za odbranu optuženog Jokića.

Duško Vukotić je bivši načelnik za obavještajne poslove u štabu Zvorničke brigade. On je u avgustu 1992. sa još 60 oficira JNA, rodom iz BiH, prekomandovan u VRS. Prvi zadatak mu je bio formiranje Podrinjskog odreda specijalnih snaga, čiji pripadnici će biti poznati kao "Vukovi sa Drine". Bio je komandant te jedinice do jula 1993. kad je prekomandovan u štab Zvorničke brigade, gdje je upoznao optuženog.

Vukotić je Jokića opisao kao veoma sposobnog u stručnom smislu, ali bez ikakvog autoriteta i bez ambicija da bude na visokim vojnim položajima i napreduje "u smislu činova i većih formacijskih dužnosti". On je samo ispunjavao obaveze najbolje što je znao, plašio se pretpostavljenih i prihvatao zato i one zadatke koje formacijski nije morao da obavlja, tvrdio je svjedok.

U prvom dijelu svjedočenja, Vukotić je najviše govorio o sebi i svom poslu u danima nakon pada Srebrenice u julu 1995. On je, kako je rekao, "obavještajno" pratio kretanje kolone 28. divizije Armije BiH, koja se od 12. do 17. jula probijala ka Tuzli i Kladnju. Prema njegovom iskazu, postojala je mogućnost da ta divizija, koja je bila "ogromne snage", probije linije odbrane Zvorničke brigade, spoji se sa Drugim korpusom Armije BiH i da potom zajedno napadnu Zvornik.

Za egzekucije zarobljenih pripadnika Armije BiH, tvrdi Vukotić, tog trenutka nije znao. Vidio je samo jednog zarobljenika, kojeg je lično ispitao i kome se ništa nije dogodilo: zna mu identitet i zna da je i danas živ.

Svjedočenje Duška Vukotića se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 198

ODBRANA ZDRAVLJA: Otvorena procedura da se Miloševiću imenuje branilac
IZJAŠNJAVANJE: Mirko Norac u jednodnevnoj poseti Hagu
AGRESIJA ILI SAMOODBRANA - Odbrana dokazuje da je Dubrovnik bio legitimni vojni cilj
KNJIGA DEŽURNOG OFICIRA: "Bezvezna izjava napisana u afektu"
OMARSKA I KERATERM: Krajem godine peto suđenje za prijedorske logore
BEGUNCI: Del Ponte i dalje uverena u skori dolazak Karadžića i Mladića