HomeTAJNA OPERACIJA, ZAMIŠLJENA U MORBIDNOJ GLAVI
Tako je branilac Dragana Jokića opisao masakr u Srebrenici, za koji se tereti bivši načelnik inženjerije Zvorničke brigade VRS. Odbrana tvrdi da će dokazati da načelnik inženjerije nije mogao da izdaje naredjenja inženjerijskoj četi koja je učestvovala u kopanju i prekopavanju masovnih grobnica u regionu Srebrenice.

Miodrag Stojanović, advokat Dragana JokićaMiodrag Stojanović, advokat Dragana Jokića

Uvodnom rečju advokata Miodraga Stojanovića u Tribunalu je danas počeo dokazni postupak odbrane Dragana Jokića, bivšeg načelnika inženjerije Zvorničke brigade VRS, optuženog za zločine koji su jula 1995. počinjeni u Srebrenici.

Prema optužnici i svedocima optužbe, inženjerija Zvorničke brigade je igrala značajnu ulogu u kopanju i prekopavanju masovnih grobnica u kojima su sahranjena tela više od 7.000 ubijenih muškaraca.

Branilac Dragana Jokića je u uvodnoj reči govorio o situaciji u zoni odgovornosti Zvorničke brigade u julu 1995., borbama koje su vodjene sa kolonom pripadnika 28. Divizije Armije BiH koja se probijala iz enklave i teškim gubicima koje su u nekim od tih bitaka pretrpele jedinice VRS.

Paralelno s tim “legalnim i legitimnim borbenim dejstvima”, rekao je Stojanović, odvijala se jedna “tajna operacija, zamišljena u nečijoj morbidnoj glavi, da se svi zarobljenici – umesto u razmenu – odvedu na mesta pogubljenja i tamo ubiju.” U toj “tajnoj operaciji” su, dodao je Stojanović, “nesumljivo učestvovali, kao nosioci aktivnosti, oficiri organa bezbednosti VRS.”

Odbrana će u svom dokaznom postupku, najavio je branilac Stojanović, dokazati da Dragan Jokić nije ni na koji način učestvovao u toj “tajnoj operaciji” ili, kako ga tereti optužnica, u udruženom zločinačkom poduhvatu da se ubiju hiljade zarobljenika i uklone tragovi zločina.

Kao “štapski oficir sa ograničenim ovlašćenjima”, tvrdi njegov branilac, Dragan Jokić “nije mogao da rukovodi inženjerijskom četom tokom operacije sahranjivanja ubijenih muškaraca.” Odbrana će, tvrdi Stojanović, dokazati da on nije “ni rukovodio ni komandovao inženjerijskom četom, koja je imala svog komandira i zamenika komandira”, jer je uloga načelnika inženjerije bila samo da komandantu brigade “daje savete o pravilnoj upotrebi inženjerijske jedinice.”

Branilac Dragana Jokića veruje da će to biti “sasvim jasno nakon izvodjenja dokaza odbrane.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 197

IN MEMORIAM: Odlazak sudije Ričarda Meja
ZLOČIN, PRIZNANJE I KAZNA: Trinaest godina zatvora Milanu Babiću
ISTRAGA POD LUPOM: Površno traganje za "oslobađajućim dokazima"
ODBRANA MAJORA JOKIĆA: Štapski oficir bez ovlašćenja i ambicija
DUBROVAČKA PREPUCAVANJA: Odbrana generala najavljuje da će raskrinkati admirala
STANDARDNA PROCEDURA: Postoji li nenasilno etničko čišćenje?
DR. ISMET CERIĆ: Kako je sestra Elvira spasila doktora Karadžića