HomeDNEVNIK OFICIRA U AFEKTU
Svjedoku Ljubi Bojanoviću tužilaštvo u unakrsnom ispitivanju postavilo neprijatna pitanja o "bezveznoj bilješci" iz dnevnika dežurnog oficira Zvorničke brigade u julu 1995.

Ljubo Bojanović, svjedok na sudjenju JokićuLjubo Bojanović, svjedok na sudjenju Jokiću

"Skelani imaju dva ranjena Turka. Oni su se isjekli na staklo. Ja sam im rekao da ih ubiju."

Ovu bilješku iz knjige dežurnog operativnog oficira za 23. jul 1995., koju je u dokaze uvela odbrana, citiralo je tužilaštvo u unakrsnom ispitivanju svjedoka Ljube Bojanovića, bivšeg referenta za moral, vjerska i pravna pitanja u komandi Zvorničke brigade VRS.

Bojanović je potvrdio da je ta "bezvezna bilješka" njegova, ali da je napisana "u afektu". Prethodno je njegov pomoćnik primio poruku da vojna policija iz Skelana traži da Zvornička brigada primi dva povrijedjena bošnjačka zarobljenika. Svjedok je naglasio da je reagovao na taj način pošto su Skelani sto kilometara daleko od Zvornika i izvan su zone odgovornosti njegove brigade. Ma šta da je rekao, dodao je, "oni tamo ne bi tako uradili", već su im "sigurno pružili pomoć".

"Jeste li sigurni?" zapitala je tužiteljica Antoaneta Isa/Antoinette Issa i potom, predočavajući dokumente koji su u posjedu tužilaštva, na detektivski način rekonstruisala cijelu priču o dvojici bošnjačkih zarobljenika, o kojima je dežurni oficir Zvorničke brigade napisao to što je napisao "u afektu".

Prvi dokument je izvještaj MUP Srbije na granici kod Bajine Bašte: 23. jula grupa od osam Bošnjaka predata je vojnoj policiji u Skelanima. Medju njima su bili i Sadik Salihović i Hamdija Delić iz Srebrenice, koji su, u nastojanju da izbjegnu izručenje, sami sebi prerezali grlo staklom od razbijene boce, i teško su krvarili. U drugom dokumentu – dnevniku Vojne policije Bratunačke brigade za isti dan - piše da je grupa Bošnjaka, medju kojima su bila i dva "samopovrijedjena" mladića, preuzeta iz Skelana i smještena u pritvor. Od tada njima se gubi svaki trag.

Ljubo Bojanović je treći svjedok odbrane Dragana Jokića, bivšeg načelnika inženjerije Zvorničke brigade, optuženog za pomaganje i podržavanje srebreničkih zločina u julu 1995. Sva trojica su u glavnom ispitivanju tvrdila da oni, kao ni Jokić, ništa nisu znali o masovnim pogubljenjima zarobljenih Bošnjaka nakon pada Srebrenice 11. jula. U unakrsnom ispitivanju, pozivajući se na bilješke iz "dnevnika dežurnog operativnog oficira", koje su svjedoci sami vodili ili se u njima pominju, zastupnici tužbe nastoje da dovedu u sumnju vjerodostojnost njihovih tvrdnji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića