HomeOPTUŽENI U ROVU ZVANOM "GREŠNIK"
Odbrana Dragana Jokića, optuženog za pomaganje i podržavanje srebreničkih zločina, nastoji dokazati da Jokić nije imao veliki zapovjedni autoritet kao ni bilo kakve predrasude prema Bošnjacima

Minja Radović, svjedok na suđenju JokićuMinja Radović, svjedok na suđenju Jokiću

Odbrana Dragana Jokića, optuženog da je kao načelnik inžinjerije Zvorničke brigade pomagao u izvršenju srebreničkih zločina - prije svega u operacijama prijevoza žrtava i kopanja masovnih grobnica - nastoji dokazati da optuženi nije u praksi imao veliki zapovjedni autoritet.

"Imao sam kod vojske veći autoritet od načelnika inžinjerije", rekao je Minja Radović, bivši komandir inžinjerijske čete Zvorničke brigade. Njega je Jokićeva odbrana pozvala da svjedoči o sistemu komandovanja medju inžinjercima.

Prema svjedokovoj tvrdnji, naredjenja za inžinjerijsku četu su, po propisima i u praksi, izdavali samo komandant i načelnik Zvorničke brigade, a nikad Jokić.

Jokić nije bio "ambiciozan da se bori za činove" i više je volio "da sâm odradi neke zadatke nego da naredjuje da se oni obave", kazao je svjedok i dodao da optuženi nije uživao velik autoritet medju vojnicima, ali su ga oni voljeli.

Svjedok Radović je bio komandir inžinjerijske čete do maja 1995. kad je na njegovo mjesto došao Dragan Jevtić koji je na toj funkciji bio i u vrijeme masovnih egzekucija Bošnjaka u julu te godine. U unakrsnom ispitivanju, optužba je predočila transkript Jevtićeve izjave tužilaštvu koja daje potpuno drugačiju sliku o optuženom Draganu Jokiću.

Jokić "me je uvjerio da će obavljati sav komandni posao", rekao je Jevtić u izjavi tužilaštvu i dodao da je "major Jokić 95% svog vremena provodio u (inžinjerijskoj) četi" i svaki dan izdavao naredjenja šta će koji vod raditi.

Sudijsko vijeće će morati da odluči hoće li dati prevagu Radovićevom svjedočenju ili Jevtićevoj izjavi.

Odbrana je potom izvodila dokaze o jednom dogadjaju od 18. jula 1995. koji bi trebao osporiti optužbu da je Jokić sudjelovao u istrebljenju Bošnjaka "na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi." Bivši miner u inžinjerijskoj četi Zvorničke brigade Brano Djurić je svjedočio da su pomenutog dana u "rov zvani Grešnik", gdje je bio Jokić s pripadnicima minerskog voda, vojnici doveli pet dječaka, zaostalih iza kolone Bošnjaka koji su bježali iz Srebrenice ka Tuzli.

Jokić je popričao sa "muslimanskim dječacima" i onda zatražio da im mineri obezbijede prolaz ka obližnjim rovovima Armije BiH. Svjedok Djurić kaže da je on, sa dvojicom vojnika i dječacima, krenuo preko minskog polja i dezaktivirao nekoliko mina. Potom su, kaže, dječaci bezbjedno prešli preko brisanog prostora "medju svoje".

Zastupnici tužbe nisu unakrsno ispitivali ovog svjedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug