HomeOSPORAVANJE EKSPERTIZE TUŽILAŠTVA O SREBRENIČKIM ŽRTVAMA
Demografski ekspert odbrane Vidoja Blagojevića tvrdi da je izveštaj veštaka tužilaštva o nestalima u Srebrenici "površan, neobjektivan i stručno neprihvatljiv."

Svetlana Radovanović, svjedok odbrane Vidoja BlagojevićaSvetlana Radovanović, svjedok odbrane Vidoja Blagojevića

Izveštaj eksperta tužilaštva o broju nestalih i mrtvih iz Srebrenice je "površan, neobjektivan i naučno i stručno neprihvatljiv", tvrdi dr Svetlana Radovanović iz Beograda, koju je kao eksperta za demografiju angažovala odbrana prvooptuženog Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS optuženog za saučesništvo u srebreničkom genocidu.

Ekspert odbrane smatra da je norveški demograf Helge Brunborg, koji je načinio izveštaj za potrebe tužilaštva i svedočio o njemu u februaru ove godine, "do podataka o broju nestalih i mrtvih došao pogrešnom metodologijom i na subjektivan način". Prema Brunborgovom izveštaju, u Srebrenici je u julu 1995. nestalo najmanje 7.475 osoba, medju kojima je 99,4 odsto muškaraca.

Ne poričući da je nakon pada Srebrenice nestao veliki broj ljudi, veštak odbrane je u današnjem svedočenju naglasila da je izveštaj koji je prezentiralo tužilaštvo ipak nepouzdan i da njegove rezultate treba primati sa velikom rezervom. Da bi se precizno utvrdio broj nestalih bilo je, po njenom mišljenju, neophodno da se koriste svi raspoloživi izvori informacija o stanovništvu enklave, što ekspert tužilaštva, tvrdi ona, "nije učinio, niti je obrazložio zbog čega je izostavio neke izvore koji su mu bili dostupni." Izveštaj tužilaštva se, inače, bazirao na spiskovima nestalih koje su sačinili Medjunarodni komitet Crvenog krsta i nevladina organizacija Lekari za ljudska prava.

Demografski veštak odbrane je danas ukazala na nekoliko "očiglednih grešaka" koje su promakle ekspertima tužilaštva, a koje je ona uočila u spisku Medjunarodnog crvenog krsta. Navela je tri-četiri primera "čistih duplikata", odnosno dvostrukog navodjenja nestalih osoba sa istim imenom i prezimenom, istim datumom rodjenja i istim imenom oca. Pored "čistih", postoje i "manje očigledni duplikati" koji su, po njenoj oceni, rezultat gramatičnih grešaka ili korišćenja imena i nadimka istih osoba, kao što je Smail i Smajo, ili Huse i Huso

Po mišljenju dr Svetlane Radovanović, za precizno utvtrdjivanje broja srebreničkih žrtava bilo bi neophodno sprovesti popis stanovništva na tom području.

Demografski ekspert odbrane će sutra odgovarati na pitanja tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 196

RATNI CILJEVI SDS: Neprirodni zahtevi dovode do neprirodnih rezultata
"SARAJEVSKA KOLEKCIJA" ARMIJE BIH: Da li su arhivari znali šta arhiviraju?
MUKE PUKOVNIKA KAREMANSA: Kad odbrana svog svedoka tretira kao okrivljenog
SLUČAJ ČERMAK I MARKAČ: U toku pripreme suđenja za "Oluju"
NEREALNA OČEKIVANJA: Milorad Dodik o najavama Karadžićevog hapšenja