HomeISTRAGA JE PRAVNO BILA MOGUĆNA... ALI U PRAKSI NEREALNA
Bivši vojni tužilac Predrag Drinić, kao svjedok odbrane istakao da u atmosferi koja je vladala 1995. i 1996. bilo "izuzetno rizično" pokretati istragu o masakru u Srebrenici

Predrag Drinić, svjedok na sudjenju BlagojevićuPredrag Drinić, svjedok na sudjenju Blagojeviću

Vojnom tužilaštvu u Zvorniku nije nikad podnesena bilo kakva prijava za zločine koji su se dogodili poslije pada Srebrenice u julu 1995. - svjedočio je danas Predrag Drinić, koji je u to vrijeme bio vojni tužilac VRS.

Kao svjedok odbrane Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS, Drinić je isključio svaku mogućnost pokretanja istrage ili podizanja krivične prijave protiv načelnika bezbjednosti Ljubiše Beare i drugih članova Glavnog štaba koji su mogli da budu umiješani u srebreničke zločine.

"U principu, zakonski, de jure - to bi bilo mogućno, ali bi se ta osoba morala zabrinuti za svoj život i život svoje porodice, obzirom da se radilo o ozbiljnim krivičnim djelima, i oficirima najvišeg komandnog tijela. Ti ljudi su bili opasni, to je bilo veoma rizično", rekao je Drinić.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je dopunio tu tvrdnju: istraga i krivično gonjenje odgovornih za srebrenički masakr nisu bili mogućni. Ako se, po njegovim riječima, ima u vidu "situaciju, okruženje, raspoloženje naroda, funkcionera, države i vojske, te osjećanja gradjana i cjelokupna atmosfera 1995. i 1996. to praktično "nije bilo realno".

Sam svjedok je i u glavnom i u unakrsnom ispitivanju tvrdio da za srebreničke zločine ništa nije zvanično znao sve do kraja marta 1996. kad je načelnik Centra javne bezbjednosti u Zvorniku, Dragomir Vasić sazvao sastanak na pismeni zahtjev samog Radovana Karadžića da se formira komisija i ispita da li su dva leša koja su pronadjena u selu Pilice žrtve kakvog zločina. U vrijeme tog sastanka, tvrdio je svjedok, on nije znao da li su ta dva leša bili žrtve masakra iz jula prethodne godine ili su stradali kasnije, a sama komisija nikada nije obavila svoj posao.

U Pilici je, prema upravo objavljenom izvještaju vlade Republike Srpske, 16. jula 1995. ubijeno najmanje 500 bošnjačkih muškaraca, zatočenih u lokalnom Domu kulture.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 195

"NEPRIJATELJSKI SVEDOCI": Milošević želi da sasluša Klintona, Širaka i Blera
BEGUNCI: Hapšenje Karadžića i Mladića - biti ili ne biti za Republiku Srpsku
"NEDODIRLJIVI" U SREBRENICI: Zločine nije imao ko da prijavi i istraži
ODLAZAK VETERANA: Deset godina Grejema Bluita u Haškom tribunalu