HomeKAREMANS PRISTAO DA SVEDOČI
Bivši komandant Holandskog bataljona UNPROFOR u Srebrenici će izmedju 16. i 22. juna svedočiti na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

Ratko Mladić i Ton Karremans u SrebreniciRatko Mladić i Ton Karremans u Srebrenici

Pukovnik Ton Karemans/Karremans, koji je u julu 1995. zapovedao Holandskim bataljonom UN u Srebrenici, svedočiće na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bivšim zapovednicima Bratunačke i Zvorničke brigade VRS - potvrdilo je Ministarstvo odbrane Holandije.

Karemans će svedočiti na zahtev odbrane prvooptuženog Vidoja Blagojevića, koja je od Pretresnog veća tražila da se holandskom pukovniku uputi takozvana subpoena, odnosno poziv pod pretnjom kazne. Sudije su, medjutim, odlučile da - posredstvom holandskih vlasti - prvo provere da li bi Karemans pristao da dobrovoljno svedoči. U odgovoru na zahtev Pretresnog veća, holandsko Ministarstvo odbrane je to potvrdilo, navodeći da je pukovnik Karemans spreman da se pojavi pred Tribunalom u vremenskom okviru koji su odredile sudije: izmedju 16. i 22. juna ove godine.

O dogadjajima u Srebrenici u julu 1995. pukovnik Karemans je svedočio na raspravi na kojoj su potvrdjene optužnice protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, održanoj u leto 1996. godine. Nije se, medjutim, pojavio na sudjenju generalu Radislavu Krstiću, bivšem zapovedniku Drinskog korpusa VRS koji je u medjuvremenu pravosnažnom presudom proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida i osudjen na 35 godina zatvora. Na tom sudjenju svedočio je Karamansov zamenik iz Srebrenice, major Robert Franken/Frannken, koji se u septembru prošle godine kao svedok optužbe pojavio i na sudjenju Blagojeviću i Jokiću.

Branilac Vidoja Blagojevića, američki advokat grčkog porekla Majkl/Michael Karnavas, će po svemu sudeći pokušati da uz pomoć pukovnika Karamansa ospori one delove svedočenja majora Frankena iz septembra 2003. koji su bili posebno nepovoljni po njegovog klijenta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 194

PRAZAN HOD: Zatišje u tribunalovim sudnicama
VRTLOG NASILJA: Čiji je um zamislio užase Srebrenice?
VIDEO DOKAZI: Kamera kao svedok optužbe
"NEPOPUSTLJIVO I NEUSTRAŠIVO": Medalja za Karlu del Ponte
METAMORFOZA: Radovan Karadžić od pesnika do ratnika