Home"NADREALISTIČKA MAPA" U SOBI DEŽURNOG OFICIRA
Mirko Trivić, svjedok odbrane na sudjenju Vidoju Blagojeviću, bivšem komandantu Bratunačke brigade, nastojao je da ospori svaku validnost geografske karte, izradjene u toj brigadi sa ciljem da obilježe njenu "zonu odgovornosti"

Geografska karta Zon odgovornosti Bratunačke brigadeGeografska karta Zon odgovornosti Bratunačke brigade

Geografska karta "Zona odgovornosti Bratunačke brigade" godinama je visila u sobi dežurnog oficira prije nego što je postala dokazni predmet tužilaštva na sudjenju bivšem komandantu te brigade Vidoju Blagojeviću. Pošto granice te zone uokviruju mjesta egzekucije hiljada bošnjačkih muškaraca poslije pada Srebrenice 12. jula 1995., mapa je za tužilaštvo jedan od dokaza protiv Blagojevića, koji se tereti kao "član i svjestan učesnik tog zajedničkog zločinačkog poduhvata".

Medjutim, svjedok odbrane Mirko Trivić, koji je prethodno bio i svjedok tužbe, tvrdi da ta karta ne "predstavlja ništa", da "nema nikakav značaj ni za koga", i da ni u kom slučaju ne može da se tretira kao "borbeni dokument za 1995. ili za bilo koju godinu". Da bi to eventualno bila, objasnio je ovaj vojni stručnjak i bivši profesor Vojne akademije, na njoj su, uz komandno mjesto brigade, morali biti označeni "elementi borbenog rasporeda, grupisane snage i susjedne jedinice". Uz to morala je imati datum i potpis, a ništa od toga nema.

"Ona je u borbenom smislu potpuno beskorisna", rekao je svjedok i naveo da je tu istu mapu, "koja se sada pomalo raspada", vidio u sobi dežurnog oficira još 1993. kad je prvi put bio u komandi Bratunačke brigade. Od tada, po njegovim riječima, na njoj ništa nije mijenjano, i zato ona ni u kom slučaju ne odražava realno stanje na terenu u vrijeme napada na Srebrenicu u julu 1995. "Radna karta kao borbeni dokument se faktički ažurira svakog dana, a za ovu se ne zna ni kad je nastala," rekao je svjedok.

"Dakle, pošto ne odražava realno stanje, ona je surealna, nadrealistička, jedino je u nečijoj mašti to zona odgovornosti Bratunačke brigade u julu 1995.," rekao je na to Blagojevićev advokat Majkl/Michael Karnavas, ali takvu kvalifikaciju svjedok nije mogao ni potvrditi ni poreći, pošto je predsjedavajući sudija uvažio prigovor tužbe da je "takav zaključak neprimjeren raspravi".

Da bi osporila optužbu, odbrana je navela svjedoka Trivića da kaže da, po vojnim pravilima i terminologiji, "zona odgovornosti" i ne postoji, nego samo "zona odbrane" i "zona napada". "Zona odgovornosti" je termin koji se eksploatiše u razgovoru, a nikako dokument, tvrdio je svjedok i u unakrsnom ispitivanju. Za tužilaštvo, medjutim, linije koje su povučene na mapi iz sobe dežurnog oficira uokvirile su, kako god nazvali tu zonu, područje djelovanja Bratunačke brigade, na kojem je pobijeno na hiljade bošnjačkih muškaraca.

Na kraju svjedočenja argentinska sutkinja Karmen Marija Argibej/Carmen Maria Argibay je
upitala: "Zašto je ta čuvena karta, ako ne predstavlja baš ništa, godinama visila u sobi dežurnog oficira? Radi ukrasa?"

"Ne", uzvratio je svjedok i objasnio da je mapa vjerovatno izradjena prije izbijanja sukoba, možda i 1991., "kad se razradjivao koncept opštenarodne odbrane". Njegova pretpostavka je da je izvučena iz predratne arhive i, u nedostatku drugih mapa, obješena na zid da posluži kao najobičnija geografska karta tog regiona.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 195

"NEPRIJATELJSKI SVEDOCI": Milošević želi da sasluša Klintona, Širaka i Blera
BEGUNCI: Hapšenje Karadžića i Mladića - biti ili ne biti za Republiku Srpsku
"NEDODIRLJIVI" U SREBRENICI: Zločine nije imao ko da prijavi i istraži
ODLAZAK VETERANA: Deset godina Grejema Bluita u Haškom tribunalu